Ziua Europeană fără Maşini!

22 Septembrie este „Ziua Europeană fără Maşini”, cu această ocazie a fost organizat un marş ciclist pe traseul Satu Mare – Oar – graniţa cu Ungaria, la care au participat aproximativ 100 de voluntari români şi 50 de voluntari din Ungaria, care au parcus un traseu pe teritoriul Ungariei. Acţiunea a fost organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în parteneriat cu Primăria Municipiului Satu Mare, Primăria Vetiş, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare şi Centrul de Voluntariat Caritas Satu Mare.

Startul marşului ciclist s-a dat la 9 dimineaţa din faţa hipermarketului Real, unde aproximativ 100 de tineri, adulţi şi vârsnici au venit cu bicicletele pentru a parcurge traseul stabilit. Au participat la miting reprezentanţi ai Asociaţiei Caritas Satu Mare, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor, elevi, dar şi pensionari. Grupul cicliştilor a fost însoţit de un echipaj al poliţiei rutiere pe tot parcursul traseului.

În jurul orei 12.00 cicliştii sătmăreni cât şi cei maghiari s-au întâlnit la graniţa cu Ungaria din Oar pe malul stâng al Someşului la Piatra de Hotar ce datează din 1922. La întâlnire au fost prezenţi primarul municipiului Iuliu Ilyes, primarul oraşului Csenger, Apati Gyirgy, Ghiorghi primarul comunei Vetiş, Iuhasz Ludovic, Rotvani Ratvanyi Ildiko şi Uray Karoly reprezentanţi din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor din Judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Elisabeta Bekessy directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare.

Autorităţile române cât şi cele maghiare au făcut referire la pista de biciclişti care se va realiza prin Proiectul „Pe apă şi pe două roţi pe lângă Someş – HUROVELO” pe digurile Someşului, de la Satu Mare până la Fehérgyarmat Feherghiormat pe o lungime de 40 de km, 22 de km pe teritoriul Ungariei şi 18 km pe teritoriul României. Valoarea proiectului se ridică la 6000 de euro, iar lucrările vor începe din primăvara anului viitor, termenul de execuţie fiind de 2 ani de zile.

Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy a declarat că aceasta este primul marş de ciclism realizat împreună cu reprezentanţii mediului din statul vecin.

În cursul zilei de astăzi la graniţa dintre cele două ţări s-a organizat o dezbatere publică privind ariile naturale protejate din zona transfrontalieră româno-maghiară, din judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare, dezbaterea publică care reprezintă o activitate în cadrul proiectului “Campanie transfrontalieră pentru protejarea valorilor naturale (în judeţele Szabolcs – Szatmar – Bereg şi Satu Mare) – ,,Campania verde”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 (FEDR)”, în care APM Satu Mare este partener.

Manifestarea s-a încheiat cu o masă câmpenească, pentru care au fost pregătite 700 de sarmale de către primăria comunei Vetiş.

Un Comentariu la "Ziua Europeană fără Maşini!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.