România, pe locul 85, într-un clasament privind libertatea economică

România a coborât 12 poziţii, pe locul 85, într-un clasament privind libertatea economică inclus în raportul Economic Freedom of the World 2009 realizat de institutul canadian Fraser.

Climatul economic din România a obţinut 6,58 puncte, dintr-un total posibil de zece în ediţia 2010 a topului, faţă de 6,79 puncte în ediţia de anul trecut.

Clasamentul este condus în ordine de Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă.

Între statele din Europa Centrală şi de Est cel mai bine s-a clasat Estonia (12), urmată de Austria (15), Slovacia (16), Ungaria (28), Lituania (33), Bulgaria (36), Cehia (46), Grecia (60), Polonia (66) şi Rusia (84).

În urma României se află state precum Croaţia (87), Republica Modova (87) şi Serbia (97).

Studiul analizează măsura în care reglementările şi instituţiile statelor susţin libertatea economică, folosind 42 de indicatori, grupaţi în cinci categorii generale, respectiv dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ şi drepturile de proprietate, accesul la finanţare, libertatea comerţului internaţional şi gradul de reglementare.

România a coborât cu şase poziţii, pe locul 129, în privinţa dimensiunii aparatului bugetar, dar a urcat cu un loc, pe 66, în cazul sistemului legislativ şi drepturile de proprietate.

În privinţa accesului la finanţare a avut loc un declin de 13 locuri, pe poziţia 66.

La criteriul referitor la libertatea pentru comerţul internaţional, raportul Fraser a plasat România pe locul 34, în scădere cu patru locuri, în timp ce în funcţie de nivelul de reglementare economia românească a ocupat poziţia 80, în coborâre cu 13 locuri.

Gradul de reglementare a pieţei este calculat în funcţie de trei criterii, respectiv legiferarea pieţei creditelor, a pieţei muncii şi a mediului de afaceri.

România s-a clasat pe locul 110 (faţă de 94 în 2009) în privinţa reglementării pieţei creditelor, pe 64 în funcţie de legiferarea pieţei muncii (48 în 2009) şi pe 70 în funcţie de reglementarea mediului de afaceri (faţă de 60 anul trecut).

Datele folosite în raportul Fraser sunt din 2008, ultimul an din care sunt disponibile date suficiente privind economia statelor analizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.