Bufonul regelui – o privire de ansamblu

Este un colaj de texte  shakespeariene ,în principal monologul lui Hamlet din cimitir,dar şi cateva replici din Romeo şi Julieta,Othelo,Visul unei nopti de vară,la  care se adaugă un pasaj din Cocoşul negru deVictor Eftimiu.

Spectacolul este un one man show in regie proprie şi e susţinut de excelentul Radu Botar.Un spectacol de acest tip este un fel de examen de doctorat pentru un actor ,un prilej de a-şi arăta întreaga măiestrie.

Am fost la repetiţia generală,am văzut elementele minimale ale decorului un podium, o ladă- semnificând mormîntul lui Yorick- nişte trepte,un guler etc.,o recuzită minimală,ca să aducă aminte de alte vremuri.
Unicitatea spectacolului este dată de accesul oferit spre profunzimea universului  Shakespearean, temele acestuia, adevărul lor peren ( peste “ode şi timp”), susţinut de intonaţia şi inflexiunile vocii actoriceşti, spectacol  pentru ochi şi urechi, dar mai ales pentru mintea spectatorului, care trebuie să se îndrepte spre lucrurile esenţiale şi nu înspre bagatelle şi nimicuri cotidiene.

Atenţia spectatorului trebuie să se îndrepte înspre text, textul este primordial, textul cu problemele lui, care sunt ale noastre, ale tuturor oamenilor, restul fiind doar “pretexte”.

Decorul, lumina, jocul actorului, mimica, toate trebuie subordonate textului, chiar dacă acest gen de spectacol pare să aducă sub luminile rampei doar jocul actorului. Acest joc nu e însă decât mijlocul prin care noi ne apropiem de text şi Radu Botar reuşeşte nu numai să-l aducă pe Shakespeare mai aproape de noi, ci şi să ne  ducă pe noi în universal marelui brit.

Paul Hărăguş

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.