Sătmăreanca Monika Kegyes a reuşit la examenul pentru magistratură

Se vede din satelit că, în sistemul juridic sătmărean şi naţional, multe lucruri merg consecvent de-a-ndoaselea (pe motiv de crâncenă penurie de personal, pe motiv de superficialitate profesională, pe motiv de “mici cumetrii de interese” şi pe o sută de alte motive care sunt mai mult sau mai puţin de natură obiectivă). Totuşi, atunci când se întâmplă câte ceva bun, frumos şi lăudabil în acest sistem nu prea se vede (sau nu prea se mediatizează) acest aspect, din nefericire. Şi un asemenea lucru s-a petrecut recent şi este nedrept ca el să treacă neobservat: avem o sătmăreancă admisă la Institutul Naţional al Magistraturii !

În acest an au fost scoase la concurs 100 de locuri pentru viitori procurori şi 100 de locuri pentru viitori judecători (număr de posturi la nivel naţional). Din Satu Mare s-au prezentat la examenele de admitere 21 de jurişti. La prima probă eliminatorie (testul-grilă de cunoştinţe juridice aprofundate) doar Monika Kegyes a obţinut nota care-i permitea să treacă la etapele următoare de examinare, clasându-se astfel printre cei 72 de candidaţi (la nivel naţional) dintr-un total de 3119.

Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a publicat, miercuri seara, rezultatele obţinute la testul de verificare a raţionamentului logic, susţinut de candidaţii rămaşi în cursă la concursul de admitere în magistratură. Sătmăreanca Monika Kegyes a obţinut 72 de puncte, situându-se pe locul 24 printre cei 72 de candidaţi.

După aceea, candidaţii au mai avut de susţinut un interviu constând în chestionarea orală a acestora în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat. Monoka Kegyes a obţinut o remarcabilă notă de 9,22. Nota obţinută la concurs reprezintă suma notelor de la fiecare dintre cele trei probe, calculată în raport cu următoarea pondere: 75% nota de la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor juridice, 15% proba de verificare a raţionamentului logic şi 10% interviul.

Veţi spune, poate, ceva de genul “nu se face primaăvară doar cu o floare”. Dar există o replică valabilă oricând: poate că nu se face dintr-o dată primăvară cu o singură floare, dar e absolut sigur că aceasta poate anunţa un frumos început de primăvară chiar şi atunci când răsare dintr-un pământ ce pare ingheţat bocnă…

D.P.

Un Comentariu la "Sătmăreanca Monika Kegyes a reuşit la examenul pentru magistratură"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.