Spitalele din judeţ, de nivel mediu spre înalt ?!

Conform unui proaspăt proiect de act normativ al Ministerului Sănătăţii, de la sfârşitul lunii octombrie spitalele se vor clasifica pe 5 categorii, în funcţie de competenţe, după cum urmează: categoria I – nivel de competenţă foarte înalt; categoria II – nivel de competenţă înalt; categoria III – nivel de competenţă mediu; categoria IV – nivel de competenţă bazal; categoria V – nivel de competenţă limitat.
Criteriile care vor sta la baza clasificarii spitalelor, în functie de competente, vor fi legate de structura organizatorică a spitalului aprobată în condiţiile legii, de tipul şi calitatea serviciilor medicale furnizate, de personalul de specialitate medico-sanitar încadrat la nivelul spitalului, precum şi de continuitatea asistenţei medicale şi dotarea cu echipamente şi aparatură medicală.

Potrivit celor declarate pentru Sătmăreanul de Carmen Brigitta Guleş – director executiv interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare -, spitalele din judeţul Satu Mare ar putea fi clasificate la categoriile II şi III. “Există în acest act un criteriu cu care eu personal nu aş fi întru totul de acord – mă refer la faptul că se acordă o importanţă mult prea mare numărului de paturi dintr-un spital. Pentru a vă da un exemplu, spitalul din Carei, care este ca nou şi are dotare corespunzătoare, ar trebui în mod normal să fie clasificat la categoria “nivel de competenţă înalt”, dar cel mai probabil va fi clasificat doar ca spital cu “nivel de competenţă mediu” doar pentru că nu are numărul de paturi necesar pentru a fi clasificat în categoria pe care o merită. De asemenea, spitalul din Negreşti Oaş va fi probabil clasificat tot în categoria “nivel de competenţă mediu”. În schimb, sunt aproape sigură că Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi clasificat ca unul cu “nivel de competenţă înalt”, doar are tot ce-i trebuie pentru asta: numărul de paturi corespunde, personal calificat avem – doar în ceea ce priveşte radiologia avem ceva probleme în acest sens -, dotarea cu aparatură de specialitate este bună, deşi s-ar putea şi mult mai bine”, a explicat directorul DSP Carmen Guleş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.