Când presa, prefectul şi inspectorul şcolar îşi dau mâna

După ce, de la începutul acestei săptămâni, timp de trei zile, o droaie de părinţi, cadre didactice şi elevi au protestat vehement pe motiv că directorul şcolii generale din Stâna a fost schimbat din funcţie începând cu data de 1 septembrie, azi a fost cea de-a patra zi în care copiii nu au mai fost lăsaţi să meargă la şcoală. În aceste condiţii, prefectul Radu Octavian Giurcă a convocat azi dimineaţă o întâlnire în cadrl căreia să stea la masa discuţiilor toate părţile implicate: inspectorul şcolar general Mariana Popa, primarul comunei Socond – Ioan Sava -, directorul coordonator al şcolii din Socond (în a cărui subordine este şi şcoala din Stâna) – Viorel Maier -, fostul director din Stâna – Florian Silaghi, doi profesori noi aduşi de primar şi un grup de patru persoane (Gelu Stoica, Vasile Ursan, Vasile Matişan, Dorel Matişan) în calitate de reprezentanţi ai părinţilor revoltaţi. Tot la iniţiativa prefectului, la această întâlnire au putut participa şi reprezentanţi ai presei.

La originea conflictului, oftica personală a primarului Sava

“Trebuie să mă implic acum în problema asta de la Stâna pentru că este vorba în primul rând de interesele copiilor care trebuie să meargă la şcoală. Eu nu m-am implicat deloc în numirea noilor directori de şcoli, aşa cum s-a mai scris pe undeva, dar în situaţia de acum trebuie să găsim o soluţie, să facem să învingă raţiunea şi interesele copiilor care trebuie educaţi!”, a afirmat prefectul în deschiderea întâlnirii. Apoi s-a trecut la ascultarea argumentelor invocate de fiecare persoană implicată în parte. Dar ceea ce a stârnit consternarea tuturor celor prezenţi a fost aşa-zisa argumentaţie a primarului comunei Socond, Ioan Sava: “Adevărul este că eu nu am fost de acord cu Silaghi (fostul director – n.n.)…La un moment dat, aveam nevoie de o xerocopie, m-am gîndit să o fac la şcoala din Stâna şi nu am fost lăsat !” Până şi prefectul, om echilibrat de felul lui, a izbucnit: “Astea-s copilării !” După intervenţiile fiecăruia dintre cei prezenţi, concluzia era evidentă: tot scandalul de la şcoala generală din Stâna a pornit pentru că primarul Sava s-a şucărit amarnic pe directorul Silaghi pe motiv că nu a fost lăsat să facă o xerocopie şi a mai avut altercaţii verbale cu soţia şi băiatul directorului. Pentru asemenea “binecuvântate” motive, dumnealui, adică primarului, “i s-a pus pata” şi a făcut toate demersurile necesare pentru ca directorul care a condus timp de 8 ani şcoala din Stâna să fie schimbat cu un apropiat de-al său pe nume Cornea Mare Nicolae. Intervenţia s-a făcut în mod clar la nivel politic. (Scurtă paranteză obligatorie. La un moment dat, în toiul discuţiilor, în sala cu pricina apare fix deputatul Ioan Holdiş. Nu a intervenit în discuţii în răstimpul cât a fost de faţă. A dispărut, la fel de discret cum a intrat, după ce i-a sunat mobilul şi a răspuns în şoaptă: “Da, domnule ministru…”. Am închis paranteza.)

Varianta sătmăreană a lui Pilat din Pont

Inspectorul şcolar general Mariana Popa a explicat faptul că,  după ce s-au făcut toate reorganizările unităţilor şcolare, în fiecare comună a rămas o singură şcoală cu personalitate juridică. Astfel că şcoala din Stâna s-a unit cu cea din Socond, la aceasta din urmă rămânând director coordonator profesorul  Viorel Maier. Acesta avea tot dreptul să facă o propunere pentru numirea unui adjunct care să se ocupe de şcoala din Stâna şi l-a numit pe profesorul de limba română, Marin Nicolae Cornea. Inspectorul şcolar general nu ar fi făcut altceva decât să emită o decizie care a confirmat această numire, ceea ce a iscat marea sămânţă de scandal şi revolta părinţilor din “cartierul ţăgănesc” din Stâna. Măgăreaţa părea să fi căzut pe directorul coordonator Viorel Maier, “generalul” Mariana Popa afirmând că “dumneavoastră aţi creat problema asta, dumneavoastră propuneţi soluţia de rezolvare !” Când situaţia nu dădea deloc semne de de-tensionare şi oamenii s-au mai răspândit pe holuri pentru discuţii între ei sau cu câte-un ziarist, Viorel Maier a afirmat că “acuma eu sunt considerat vinovat, dar nu e corect. Numele lui Cornea a apărut după ce primarul mi-a spus de el, susţinând că are susţinere politică tare. Iar doamna inspector general ştie acest lucru, dar se spală pe mâini…”

Puterea de convingere a unei ziariste

După ce aproape că eşuaseră toate demersurile de bună intenţie ale prefectului, cea care a rămas să-i bată la cap pe primarul din Socond şi pe cei doi directori – Maier şi Silaghi – a fost ziarista Stela Tudor de la “Gazeta de Nord-Vest”. Atâta i-a “descântat” şi le-a explicat despre primatul interesului copiilor, până ce i-a convins pe cei doi adversari – primarul Ioan Sava şi profesorul Florian Silaghi – să-şi dea mâna şi să renunţe la manifestările de adversitate. Ceea ce, în mod clar, i-a uşurat foarte mult sarcina directorului coodonator Viorel Maier, care urma – pentru buna respectare a rânduielilor birocratice – să trimită o nouă adresă la Inspectoratul Şcolar. Pentru că, pentru deplina calmare a spiritelor şi reintrarea în normalitate, s-a convenit în mod clar ca Florian Silaghi să fie re-numit director adjunct la Socond, responsabil cu şcoala din Stâna. De mâine, pentru cei 221 de elevi din localitatea respectivă începe şcoala cu adevărat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.