La Udrea i s-a pus pata pe panouri

Peste 7.000 de panouri publicitare dintr-un total de 18.000 înregistrate la nivel naţional au fost amplasate ilegal, a declarat, marţi, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, la dezbaterea publică pe proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului cadru privind amplasarea mijloacelor de publicitate.

“Am decis să dăm o misiune Inspectoratului de Stat în Construcţii, de a inventaria panourile publicitare la nivel naţional şi legalitatea lor. Există 18.000 de panouri, la nivel naţional. Dintre acestea, 7.000 de panouri au fost amplasate ilegal. Ilegal faţă de actualele legi, care sunt foarte permisive. Au fost amendate fie primăriile, fie firmele. Unele firme au obţinut autorizaţie, altele au fost desfiinţate. Din 7.000 de panouri, 4.000 au intrat în legalitate sau au fost desfiinţate”, a afirmat Elena Udrea.

Proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică pe 9 septembrie, iar după 15 zile de la această dată ar urma să fie propus spre aprobare guvernului.
“Şi Primăria are un astfel de proiect. Am aflat de la ei că este greu să treci de la discuţii la faza de implementare. În Consiliul General sunt interese în publicitate, sunt interese privind banii. Să nu se reglementeze nimic, dacă s-ar putea. Am făcut un studiu comparativ al celor două proiecte şi noi ne încadrăm’, a adăugat Udrea.

Ministrul Dezvoltării a precizat că, potrivit Regulamentului MDRT, primăriile sunt obligate să formuleze reguli proprii privind amplasarea panourilor publicitare.
“Primăriile sunt obligate să formuleze un regulament propriu, dar nu cu norme mai permisive decât cele din Regulamentul MDRT. Sperăm ca până la 31 decembrie panourile amplasate ilegal să dispară”, a spus Elena Udrea.

Aceasta a precizat că sunt necesare o serie de reglementări privind publicitatea la unele produse “nepotrivite” de a se afla în apropierea instituţiilor culturale sau a celor de învăţământ.
“Am sesizat două puncte diferite de vedere şi sunt mai degrabă de partea specialiştilor, a arhitecţilor, decât de cea a administraţiei. Punctele de vedere utile vor fi introduse în textul legii ce urmează să fie aprobată de parlament’, a afirmat Udrea.

Propunerile arhitecţilor au vizat stabilirea unor zone pentru panourile publicitare şi a unor zone cu restricţii majore în acest sens, precum şi stabilirea unui sistem clar prin care se acordă spaţiile pentru publicitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.