Cum acţionează concret pompierii pentru salvarea de vieţi ?

Avem încredere în ei ca în nici o altă instituţie de pe pământ românesc, le admirăm curajul şi devotamentul pe care-l pun în slujba salvării vieţilor omeneşti şi a trecătoarelor bunuri materiale, îi huiduim pe guvernanţi că nu le oferă posibilităţile tehnico-materiale şi financiare pe care le merită cu vârf şi îndesat pentru a-şi desfăşura activitatea aşa cum trebuie. Vorbim despre pompieri. Ieri, 13 septembrie, la sediul ISU Satu Mare s-a marcat (parcă pentru a da cu tifla crizei şi tuturor efectelor ei barbare care-i afectează şi pe ei) “Ziua Pompierilor din România printr-un eveniment desfăşurat în trei faze: o festivitate cu caracter militar în clubul unităţii, o serie de exerciţii demonstrative spectaculoase şi partea de protocol (aia în care s-a servit “băutură militară, adică din aia cu grade”, după inspirata expresie a şefului ISU, colonelul Iulian Burz).

Ceremonia festivă de ieri a fost prilejuită de faptul că s-au împlinit 162 de ani de la istorica bătălie din Dealul Spirii, când cei 166 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu au luptat cu supranumerice trupe otomane, până la sacrificiu, pentru idealurile mişcării revoluţionare de la 1848. Ca semn de preţuire pentru actul de eroism al acelor pompieri, ziua de 13 septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România.Şi este sărbătorită ca atare în fiecare an.

Cuvântări, avansări şi premii

La manifestările aniversare organizate la sediul ISU Satu Mare au participat în calitate de invitaţi prefectul Radu Giurcă, primarii de Negreşti Oaş şi Carei – Nicolae Bura şi Eugen Kovacs -, şefi ai IPJ, Jandarmeriei, Penitenciarului etc.
În succinta sa alocuţiune, prefectul Radu Octavian Giurcă i-a felicitat pe pompieri, le-a mulţumit acestora pentru prestaţia şi devotamentul de care dau dovadă şi a încheiat astfel: “Avem mare nevoie în continuare de profesionişti în acest domeniu, dar şi de oameni cu suflet !”
Tot cu această ocazie aniversară au fost avansaţi în grad, înainte de termen, un ofiţer şi trei subofiţeri: Bogdan Moraru a fost promovat maior, Blideran Cristian, – de la sectorul de Pompieri din Carei – s-a văzut cu tresele de plutonier adjutant,  Cocârlă Valentin de la sectorul de Pompieri Negreşti Oaş a fost avansat la gradul de plutonier adjutant şi Czier Tiberiu de la ISU Satu Mare a fost înaintat la gradul de plutonier major.
De asemenea, nu s-a pierdut prilejul de a mai descreţi frunţile participanţilor prin oferirea de premii, constând în cupe şi diplome, pentru succese la competiţiile sportive organizate de Ziua Pompierilor. S-au mai înmânat un fel de “diplome de mulţumire” unor primari: Iuliu Ilyes – Satu Mare (absent de la ceremonie), Eugen  Kovacs-Carei, Andrei Veron -Tăşnad, Nicolae Bura – Negreşti Oaş şi Ioan Belbe -Turţ, aceştia fiind edilii care au acordat sprijin concret pentru activităţile ISU Satu Mare.

Cât de buni sunt pompierii ?

După încheierea părţii oratorice a festivităţilor de ieri, pompierii sătmăreni au prezentat şi o serie de trei exerciţii demonstrative: salvarea unei persoane aflată la înălţime, găsirea şi extragerea alteia de sub dărâmături, respectiv stingerea unui incendiu izbucnit în urma impactului dintre două maşini + descarcerarea victimelor şi transportarea acestora cu autosalvarea SMURD. Aceste demonstraţii au arătat invitaţilor că situaţiile concrete în care intervin pompierii nu sunt chiar atâta de simple pe cât s-ar crede sau se vede la televizor, că salvarea vieţilor omeneşti depinde în principal de antrenarea intensivă a capacităţii de intervenţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.