Naşu’ Mircea, marele absent al nunţii de la Racşa

Primarul Toma Betea şi-a măritat frumoasa fiică, Maria – în vârstă de 21de ani – cu fiul preotului din sat, Gabriel Măgurean, un flăcău de aceeaşi vârstă cu aleas inimii lui. Evenimentul s-a dorit a fi unul de excepţie, astfel încât toate condiţiile unei pregătiri minuţioase au fost indeplinite cu sfinţenie. Au fost aşteptaţi oaspeţi de seamă precum Mircea Geoanã, Adrian Severin, Ioan Mircea Paşcu, dar şi parlamentarii sãtmãreni Valer Marian şi Gheorghe Ciocan. Dar adevărul este că ritualul nunţii în Ţara Oasului este, prin definiţie, unul deosebit – în care obiceiurile din vechi strămoşi au rămas parcă intacte – şi fiecare dintre cei aproximativ 2000 de invitaţi de la Racşa este tratat ca un invitat special.

Danţ oşenesc şi concert Connect-R

Ca odinioară, evenimentul a început încă de vineri, când a avut loc nunta tradiţională. Mireasa a fost imbrăcată în straie populare oşeneşti. Părul Mariei Betea a fost impletit într-un mod specific ceremonialului de nuntă tradiţională şi i s-a pus cununa pe cap, procedeu care a durat mai bine de 3 ore. Împreună cu îmbrăcămintea mirelui, costumele lor au costat 10.000 lei. După spusele miresei, mărgelele pe care le-a purtat la gât au fost înşirate astfel încât împreună au însumat aproximativ un kilometru lungime, iar costumul ei a cântărit 20 de kg !… Nu degeaba mai este foarte actuală şi în zilele noastre zicala autentic-oşenească valabilă pentru mirese: “daca vrei să fii nealcoşe,trebuie să rabzi !”
După  “danţul” miresei şi după masa ceremonială, spre seară – ca un fel de îmbinare a tradiţiei cu modernul – a venit şi surprizadin partea unor naşi mari din Bucureşti (numele acestora a fost păstrat secret, deocamdată). Aceasta a constat într-un concert in centrul comunei cu vedetele Chris Mayer şi Connect-r.

Mircea Geoană, precum zmeul din poveste…

Sâmbătă a fost, totuşi, cea mai importanta zi a acestei nunţi. Pentru că a fost ziua în care îndrăgostiţii su spus un clar şi emoţionat “DA” pentru prima dată, atât în faţa ofiţerului de stare civilă, cât şi în faţa lui Dumnezeu, în biserică, la cununia religioasă.
Totul a început la casa miresei – adică în curtea primarului Toma Betea -, unde a fost aşteptat mirele să vină să ceară  mireasa de la părinţii ei, împreună cu naşii din partea acestuia,obicei specific la orice nuntă-n Oaş. Apoi tot alaiul s-a îndreptat, pe jos, către casa de nunţi. În “ciuperca” de alături a avut loc starea civilă.
Înainte de cununia civilă, naşii şi naşele, mirii şi părinţii acestora – împreună cu prieteni mai apropiaţi – au luat parte la o adevărată şedinţă foto în faţa primăriei. Printre naşii trecuţi pe invitaţia de nuntă au ieşit în evidenţă (pe motive de notorietate, evident !) europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu şi Mircea Geoană, dar acesta din urmă nu a putut fi prezent la această parte a nunţii. Astfel că naşul cel mai celebru din seara de sâmbătă a fost Ioan Mircea Paşcu, Mircea Geoană anunţând dinainte că doar la ora 17 decolează din S.U.A  – şi a promis că va face tot posibilul să ajungă la Racşa. În orice caz, cadoul soţilor Mihaela şi Mircea Geoană a fost trimis sâmbătă dimineaţă mirilor Maria şi Gabriel Magurean. Adică, în stilul basmelor populare, el a procedat ca şi zmeul care-şi trimitea buzduganul spre castel înainte cu trei zile de a sosi şi el. “Dacă nu ajung la timp, oricum vin şi stau acolo o săptămână !”, ar fi spus Mircea Geoană (cel puţin aşa a declarat pentru Sătmăreanul Toma Betea).

Votul de după nuntă

Ultimul pas important înaintea petrecerii a fost cununia religioasă. Pentru a înfăptui unirea mirilor în faţa lui Dumnezeu, au fost prezenţi la acest ritual 10 preoţi, printre care şi protopopul de Oaş Mihai Feher. Sala de nunţi era deja pregatită – în culorile Partidului Social Democrat -, ambianţa  muzicală urmând a fi susţinută de către Puiu Codreanu şi Ancuţa Anghel. Oricum, după aceste eveniment special din viaţa mirilor şi a socrului mic, Toma Betea, şi după cheful aferent se va merge direct la… votare! Nu de alta dar azi duminică, au loc primele alegeri locale pentru funcţia de primar al comunei Racşa şi pentru obţinerea locurilor în primul consiliu local.

Maria Moiş

2 Comentarii la "Naşu’ Mircea, marele absent al nunţii de la Racşa"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.