Prefectul Giurcă, ilegal pe funcţie?

În mod normal, orice prefect din ţara asta este şi un garant al respectării legilor României în teritoriul pe care îl “păstoreşte”, nu doar un reprezentant bun de “butonat” al guvernului. Dar cum legile se respectă la noi fix întâmplător şi numai atunci când o cer tot soiul de interese (pentru că, în rest, articolul 16 din Constituţie a devenit o chestie mai mult teoretică), evident că nici unul dintre actualii  prefecţi nu vor aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că ei ocupă ilegal funcţiile pe care le au în prezent. Inclusiv prefectul de Satu Mare, Radu Octavian Giurcă, se află în această postură cel puţin ingrată, începând cu data de 2 aprilie a.c.

Liviu Dragnea a lansat bomba

Prezent la Conferinţa judeţeană a PSD Constanţa, la începutul acestei săptămâni, secretarul general al PSD Liviu Dragnea a declarat: “Au fost numiţi prefecţi în această ţară în două valuri importante, în februarie 2009, şi jumătate la 1 octombrie 2009, după ce am fost daţi afară de la guvernare. Treizeci şi trei dintre prefecţii României au fost numiţi temporar, pe baza legislaţiei în vigoare. În acea lege spune că ai dreptul, ca şi guvern, să prelungeşti această perioadă de interimat cu 6 luni peste celelalte 6 luni”, a explicat reprezentantul PSD, precizând că, “tot în acea lege se spune că această măsură se dispune printr-un act administrativ, în cazul nostru înseamnă hotărâre de guvern, ceea ce nu există”. Liviu Dragnea a mai afirmat că social-democraţii vor face plângeri penale împotriva acelor prefecţi care stau ilegal pe scaunele lor, pentru uzurparea de calităţi oficiale. În plus, “moţul” la toată această poveste ar fi faptul că se vor putea ataca la instanţele de contencios administrativ  (cu mare şi garantat succes, dacă se respectă legea de magistraţii acestor instanţe !) toate ordinele emise de prefecţii aflaţi în situaţia că de a nu fi prefecţi cu acte în regulă. Dragnea nu a precizat atunci judeţele din care sunt cei 33 de prefecţi care ar ocupa funcţiile ilegal. Ca să fim mai expliciţi, ilegalitatea constă, în aceste cazuri, în faptul că acest soi de “prefecţi imperfecţi” au fost numiţi doar temporar în funcţii, prin hotărâri de Guvern, dar cărora nu li s-a prelungit mandatul după 2 aprilie şi în cazul cărora nici nu a mai fost organizat concurs (nici măcar un simulacru birocratic specific).

După această declaraţie a lui Liviu Dragnea, am avut nevoie de câteva zile până să obţinem – din surse aparţinând forului central de conducere al PSD – o confirmare certă referitoare la faptul că actualul prefect, Radu Octavian Giurcă, se află printre prefecţii care ocupă asemenea funcnţie în ne-conformitate cu legea.

Ce zice legea despre Giurcă ?

Nimeni nu e obligat să ia drept valabile “pe nemestecate” chiar tot ce spune un reprezentant al opoziţiei. Că doar de aia există opoziţie, ca să zică de rău despre cei de la putere. De aceea prezentăm cititorilor, pe scurt, aspectele legale la care s-a referit Liviu Dragnea. Bonus la asta: actele legale referitoare direct la domnul prefect al nostru. Iată exact despre ce facem vorbire.
În cursul anului 2009, “ocuparea funcţiilor de înalţi functionari publici se face în condiţiile Legii 188/1999 prin aplicarea principiului mobilităţii în funcţie sau prin concurs, în aceasta ordine”, a decis Guvernul în ziua de 23 ianuarie 2009.

Apoi, în Monitorul Oficial Partea I nr. 172 din 19 Martie 2009 apar două mândre hotărâri guvernamentale care se referă la subiectul de faţă. Prima este Hotărârea nr. 288 din 18 martie 2009 privind aplicarea mobilităţii pentru domnul Bud Radu din funcţia publică de prefect al judeţului Satu Mare în funcţia publică de inspector guvernamental, iar imediat după asta vine Hotărârea nr. 289 din 18 martie 2009 privind exercitarea, cu caracter temporar (sublinierea e a noastră, să fie clar !), a funcţei publice de prefect al judeţului Satu Mare de către domnul Giurcă Radu-Octavian. Chiar în condiţiile în care interimatul i-a fost prelungit cu încă 6 luni, termenul de garanţie legală de funcţionare a actualului prefect sătmărean a cam expirat de câteva luni.

3 Comentarii la "Prefectul Giurcă, ilegal pe funcţie?"

  1. Pingback: Prefectul susţine că ocupă legal funcţia | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

  2. Pingback: Victorieee ! Prefectul Giurcă a reintrat în legalitate | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.