Filmul complet al “evenimentelor” de la Racşa

Astăzi, în jurul orei 12, în Racşa a avut loc un miting electoral autorizat al PSD menit să susţină candidatura lui Toma Betea la funcţia de primar în această nouă comună. Liderul naţional al social-democraţilor, Victor Ponta , împreună cu vicepreşedintele Titus Corlăţean şi europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu au fost oaspeţii care au venit special pentru această  ocazie în judeţul Satu-Mare. Totodată, printre participanţii la miting au fost şi membri marcanţi ai organizaţiei judeţene a PSD, în frunte cu cei doi parlamentari: senatorul Valer Marian şi deputatul Gheroghe Ciocan. În total, peste 500 de simpatizanţi ai Partidului Social Democrat au fost prezenţi, astăzi, în faţa primăriei comunei Racşa, purtând tricouri inscripţionate cu sloganul “Toma Betea primar”.

Deputatul PD-L Holdiş, acuzat de agresiune

În mod cu totul neaşteptat pentru organizatorii mitingului social-democrat, la un moment dat şi-au făcut  apariţia membri importanţi ai organizaţiei judeţene a … Partidului Democrat  Liberal ! Adică următorii: deputatul PDL Ioan Holdiş, însoţit
de Valentin Breban – director OPC, Şipoş Ioan – şeful de la Garda Financiară, Dorin Mauer – directorul executiv al DSV, Ţânţaş Samuel, fost subprefect şi actualmente funcţionar la dispoziţia Guvernului, Daliana Lazăr – consilierul pentru mass-media al prefectului Radu Giurcă şi alţi membri ai PDL. La apropierea acestora de casa de nunţi a comunei Racşa, unde  era programată întâlnirea cu conducerea PSD, mulţimea a reacţionat violent, exprimându-şi nemulţumirea faţă de prezenţa  musafirilor nepoftiţi, dar mai ales faţă de politica guvernamentală. “Nu ne băgaţi în pământ cu totul !”, “Nu ne spuneţi numai minciuni!”, “Plecaţi!”- acestea sunt câteva dintre exprimările cu care au fost întâmpinaţi membrii PDL. Disputele nu au încetat cu una, cu două. Pedeliştii au pretins că vor şi ei să facă un miting, dar atunci când au fost întrebaţi de Toma Betea dacă au cumva vreo autorizaţie legală în acest sens, au recunoscut că nu au un asemenea accept legal. În schimb, Toma Betea i-a arătat deputatului Ioan Holdiş atât autorizaţia pentru miting, cât şi actul de închiriere a casei de nunţi. Deputatul Ioan Holdiş, dorind să-şi expună punctul de vedere în mijlocul mulţimii, a fost  huiduit, fluierat şi admonestat verbal şi totul s-a terminat cu îmbrânceli care i-au “condus” pe membri PDL spre ieşirea din curtea primăriei.
După câteva minute de la inceputul incidentului, la faţa locului a sosit un echipaj al Poliţiei Negreşti Oaş, condus de însuşi  şeful poliţiei negreştene, Ghencean Ioan. La faţa locului se afirma că poliţiştii au fost chemaţi atât de deputatul Ioan Holdiş, cât şi de unul dintre apropiaţii candidatului Toma Betea. Oricum, la un moment dat s-a ajuns la ceea ce mai apoi unii ziarişti au numit   plastic “îmbrânceala perfectă”, adică s-a accentuat într-un fel comportamentul violent. Vasile Betea, fiul lui Toma Betea, a susţinut (îmăreună cu martori) că a fost lovit cu palma peste obraz tocmai de către deputatul Ioan Holdiş. Întrebat de reporterul de la Sătmăreanul.net care a fost motivul pentru care a apelat la violenţă, deputatul a afirmat că nu l-a lovit, ci doar “l-a mângâiat” pe Vasile Betea şi i-a reproşat că i s-a adresat “necorespunzator”, nu cu respectul cuvenit unui  parlamentar.
Pe când mulţimea încă mai fierbea, deputatul Ioan Holdiş a promis că nu va lăsa lucrurile aşa şi că va încerca să scape Racşa “de sub dictatura comunistă care s-a instaurat” acolo.Convinşi cu greu, mai ales de poliţişti, în cele din urmă  pedeliştii s-au urcat în maşini şi au plecat.

Cât de român e Ponta-n Oaş

După încetarea altercaţiilor şi a comentariilor mânioase, la faţa locului au sosit preşedintele PSD Victor Ponta, vicepreşedintele Titus Corlăţean, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, toţi împreună cu deputatul Gheorghe Ciocan şi senatorul Valer MARIAN. Alături de aceştia au venit şi o serie de  alţi membri marcanţi ai partidului de la nivel judeţean. După pupăturile şi  saluturile cuvenite, toată lumea s-a mutat în sala de nunţi, unde s-a continuat mitingul.
Peste 500 de simpatizanti au fost prezenţi în sala de nunţi a comunei Racşa. „Hora unirii”, cozonacul şi câte un păhărel simbolic de pălincă veche de 21 de ani au dat startul întregii întâlniri. Cuvântul de început i-a aparţinut, aşa cum se cuvine,”fostului, actualului şi viitorului primar” – după cum l-a  caracterizat senatorul Valer Marian pe Toma Betea, care a ţinut să precizeze că în total comuna are peste 1000 de membri PSD, însă jumătate sunt plecaţi  la muncă în străinătate.
Gheorghe Ciocan a fost cel care a preluat apoi conducerea mitingului, lui  revenindu-i sarcina să dea cuvântul liderilor, dar nu înainte de a le mărturisi celor prezenţi o speranţă: “sper ca Toma Betea să obţină cel puţin 98% din voturi.Ar fi un mare păcat să nu-i daţi lui Toma ceea ce merită.Să vă păstraţi unitatea şi să demonstraţi întregului judeţ că sunteţi cei mai buni”.
În continuare , microfonul a ajuns în mâinile mult-aşteptatului Victor Ponta, care a debutat, în stilul umoristic specific, astfel: “m-aţi primit cu palincă, sper să spun tot ce am în cap”.
Victor Ponta a mărturisit că a ţinut neapărat să vină să verifice „dacă  într-adevăr Toma Betea a reuşit să facă atâtea lucruri la Racşa: primărie, casă de cultură, post de poliţie..şi altele”. Din spusele lui rezulta concluzia că un om gospodar reuşeşte întotdeauna cele propuse şi va reuşi în continuare.
“Mă mândresc cu el, sper că o să-l ajutaţi să fie primar. Duminică seara nu mă culc până nu-mi daţi vestea bună”,afirma liderul social-democrat.
“Nu mă simt nicăieri atât de român ca atunci când vin în Oaş”, afirma Victor Ponta, denumind  metaforic această zonă  drept “inima roşie”.

Apusul politic al PD-L

Deşi nu este la primele emoţii trăite în Oaş – fiind aici pentru a patra oară -, Titus Corlăţean evoca încă o dată motivul vizitei în Ţara Oaşului; “dorim să-l sprijinim pe colegul şi prietenul nostru Toma Betea în candidatura sa la primăria comunei Racşa”. Printre motivele venirii sale în judeţul nostru se numără şi modul unic în care a fost primit de fiecare dată, dar remarca şi  seriozitatea de care localnicii dau dovadă. Dacă cineva a reuşit să  entuziasmeze publicul din Racşa , acel cineva a fost Titus Corlăţean     încheind, ca un vrednic credincios într-o zi de mare sărbătoare creştină, cu
“aşa să ne ajute dumnezeu !” – dar nu înainte de a le spune şi el localnicilor că aşteaptă duminica seara vestea cea bună.
În ceea ce priveşte declaraţia europarlamentarului Ioan Mircea Paşcu, acesta a fost destul de succint şi clar: ” acum venim noi la dumneavoastră şi vă
cerem votul pentru Toma”. Senatorul Valer Marian a rostit ,în final, în faţa celor prezenţi, o frază cu mare efect asupra tuturor: “PDL se aproprie de apusul său politic, adică de zero !”.
Având în vedere că la finele acestei săptămâni Toma Betea va sărbători, probabil, două evenimente importante, liderii naţionali ai PSD n-au uitat să-i dorească mult norocşi în calitate de viitor socru mic ( fiica primarului   urmând să se căsătorească sâmbată.) Victor Ponta le-a spus şi „un secret” localnicilor: “rămâneam şi noi la nuntă (adică el şi Titus Corlăţean n.r.), dar au aflat nevestele noastre că sunt fete frumoase aici şi numai Ioan Mircea Paşcu are voie”.

Scurtă conferinta de presa explozivă

Ciclul întrebărilor la conferinţa de presă a fost deschis de Victor Constantinovici, realizator la Nord-Vest TV. Întrebat dacă sunt probleme cu membrii PNL, fiindcă e nevoie de o apropiere şi cooperare în opoziţie,
Victor Ponta răspunde: “Oamenii îşi îndreaptă speranţele către PSD nu doar în sondaje. În general, nu doar oamenii simpli, ci şi oamenii de afaceri, toţi cei care vor un viitor”.
Referindu-se la îmbrâncelile care au avut loc înaintea sosirii oficialităţilor, Victor Ponta afirma: “Peste tot PDL are o singura metodă. Vine să cumpere voturi şi vine cu şefii de la deconcentrate să-i sperie pe oameni şi să-i ameninţe. Teroare electorală tipică pentru legionari ! Cu asta ne vom bate. Dar PDL nu va mai câştiga alegerile în mod democratic în România până  peste 20, 30 de ani de acum încolo”.
La întrebarea pusă de redactorul nostru – de ce s-ar considera un preşedinte mai bun decât actualul, Traian Băsescu ? -, Victor Ponta spune că „sunt 22 de milioane de români care ar putea fi mai buni decât Băsescu !Traian Bãsescu nu vrea binele României, ci zi de zi vrea sã se rãzbune pe români.

Programul a continuat apoi cu o scurtă  întâlnire între conducerea PSD şi  primarii PSD din judeţul Satu-Mare. De neuitat pentru liderii social-democraţi a fost, potrivit declaraţiilor, şi vizita la biserica din Racşa, dar  şi  masa festivă care s-a dat acasă la “fostul, actualul şi viitorul” primar Toma Betea.

MARIA  MOIŞ

httpv://www.youtube.com/watch?v=TKBrFUUecW8

6 Comentarii la "Filmul complet al “evenimentelor” de la Racşa"

  1. Pingback: Săptămâna palmelor, azi în Racşa, Satu Mare « Pandora's | Blog la feminin

  2. Pingback: Ioan Holdiş chiar a depus plângerea penală împotriva agresorilor din Racşa | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.