George Vulturescu atacă frontal Consiliul Judeţean

Şedinţa Colegiului Prefectural – care este cadrul optim în care toată directorimea de la instituţiile deconcentrate îşi expune  (lunar, disciplinat şi documentat) baiurile, piedicile şi frământările profesionale în faţa prefectului şi se caută soluţii pentru toate acestea – a avut ieri doi protagonişti: George Vulturescu de la Direcţia pentru Cultură a judeţului Satu Mare şi Mariana Popa, şefa categorică a Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Dar primul dintre cei menţionaţi a monopolizat atenţia tuturor celor prezenţi încă de la primele cuvinte: “Sunt cel mai vechi director de profil din ţară, din 1995, a structurii care are cele mai reduse atribuţii – de la 25 câte erau, am rămas numai cu câteva. Şi ceea ce se întâmplă, nu numai la noi, este o punere în planul cel mai de jos a culturii !”

ALARMĂ ! Se finanţează doar amatori

După ce a expus cele câteva atribuţii legale rămase în sarcina instituţiei pe care o conduce şi a deplâns modul jalnic de păstrare a obiectelor de cult de patrimoniu de către comunitatea românească (“că în bisericile maghiare acestea sunt îngrijite şi ţinute în condiţii optime”), George Vulturescu a afirmat că “se cască o prăpastie tot mai mare între instituţiile decultură, respectiv abia se poate comunica firesc cu cele ajunse în subordinea Consiliului Judeţean. Acum noi (Direcţia pentru Cultură – n.r.) nu mai dăm avize pentru numirea directorilor acestor instituţii, iar ei îşi desfăşoară activitatea în mod neprofesional, cum vrea Consiliul Judeţean. Şi trebuie să vă spun că sunt mulţi bani îndreptaţi de Consiliul Judeţean aproape exclusiv spre activităţi de amatori – de la “Cântarea României” încoace nu am mai văzut atâta activitate amatoristică precum cea de azi, şi toată e finanţată de Consiliul Judeţean ! Există evidenţe clare care arată că nici o instituţie culturală profesionistă nu e ajutată cu bani, doar amatorii… Proliferează, de exemplu, această categorie a oamenilor care au publicat o carte şi deja se cred scriitori, primesc finanţări de la Consiliul Judeţean, dar în satu Mare sunt puţini profesionişti şi aceştia sunt neglijaţi. Este clar că în spatele amatorilor se învârt bani ai Consiliului Judeţean !”

Pe această temă, prefectul Radu Giurcă a afirmat că se va solicita o listă completă actuală a activităţilor culturale de amatori pentru a se vedea în ce măsură suspiciunile exprimate public de George Vulturescu se confirmă sau nu.

Clădirile-monument, acoperite de reclame

O altă temă delicată expusă pe larg (inclusiv cu ajutorul a numeroase diapozitive) de George Vulturescu s-a referit la un alt fenomen anormal. Dispar plăci comemorative, iar faţadele clădirilor cu parcularităţi culturale sunt umbrite de reclamele de  diferite mărimi care sunt postate fără nici o problemă pe astfel de clădiri. Majoritatea clădirilor din zona centrală a Sătmarului şi Careiului, clădiri care fac parte din ansamblul monumentelor, sunt pur şi simplu acoperite de reclame mai mici sau mai mari şi de diferite culori. Arhitectura este atacată practic de pancardele şi valurile de material cu diferite spoturi publicitare. Deşi diferiţi patroni – care au închiriate spaţii comerciale în zonele centrale menţionate – au fost avertizaţi privind ilegalitatea postării acestor reclame pe clădiri monument, reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură au fost adesea poftiţi la plimbare, fără să se ţină cont de avertizările angajaţilor instituţiei. Cum spuneam înainte, directorul George Vulturescu a arătat audienţei fotografii-diapzitive cu o interminabilă şi jenantă serie de reclame postate ilegal pe clădirile monument din municipiile Satu Mare şi Carei.
De asemenea, el a scos in evidentă că legea pretinde celor care deţin reclame postate pe astfel de clădiri sau au spaţii comerciale aflate în perimetrul unui monument istoric să plătească anumite taxe. Ceea ce la Satu Mare nu se întâmplă, iar legislaţia în vigoare nu este respectată. George Vulturescu a specificat că primăria trebuie să gospodărească oraşul, tot ce este afişat în oraş trebuie să respecte prevederile legii, iar cei care nu respectă trebuie sancţionaţi cu amendă.

D.P.

Un Comentariu la "George Vulturescu atacă frontal Consiliul Judeţean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.