Când prefectul vrea să fie sincer şi nu prea-i iese

Prefectul Radu Octavian Giurcă este plin de bune intenţii mai întotdeauna. Asta se vede de fiecare dată când are ieşiri publice. Şi e o chestie pe care nu prea i-o contestă răspicat nimeni. Dar, spre ghinionul lui, chiar dacă e un funcţionar conştiincios (şi cam atât), nu prea le are cu diplomaţia. Cel mai recent exemplu în acest sens sunt afirmaţiile sale de la conferinţa de presă care s-a desfăşurat azi, cu începere dela ora 13:00, ocazie cu care a fost flancat de consilerii săi de bază, Daliana Lazăr şi Romeo Tămăşan.
Astfel, prefectul a precizat din capul locului că şi-a structurat expunerea pe trei subiecte principale: pregătirea noului an şcolar, târgul de produse tradiţionale de mâine şi – tam-tam-tam ! – “precizări referitoare la desfăşurarea procesului electoral de la Racşa”.

Faza nr. 1

Prefectul Radu Giurcă s-a exprimat în mod explicit în legătură cu faptul că s-a ajuns la soluţionarea “în proporţie de vreo 80%” a problemelor apărute după numirea bruscă a unei grămezi de noi conducători de unităţi şcolare în municipiul Satu Mare şi în comunele din judeţ. Mai exact, el s-a exprimat astfel (atenţie mare, vă rugăm, că nu cităm degeaba !): “M-am implicat în problema numirii directorilor şi a directorilor adjuncţi din şcoli şi pot să vă spun că, în bună măsură, adică în proporţie de vreo 80%, problemele s-au clarificat, iar până luni acestea se vor clarifica definitiv în aşa fel încât să fie toată lumea mulţumită “. După care, la insistenţele ziariştilor, el a dezvăluit că la directorii şcolilor maghiare aceste probleme s-au clarificat în urma unei întâniri dintre preşedintele Consiliului Judeţean, Arpad Csehi şi preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, deputatul Ioan Holdiş şi “s-au făcut înţelegeri inclusiv în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor cu directorii de şcoli din Cehal şi Ardud”, toate acestea fiind posibile pentru că “părţile au căzut de acord”. Ulterior, spre finalul conferinţei de presă, acelaşi domn prefect a exprimat o poziţie oarecum diferită faţă de ceea ce afirmase cu aproximativ 20 de minute mai devreme: “Eu nu am avut nici un amestec în numirea directorilor de şcoală, să fie clar ! Nici Instituţia Prefectului şi nici eu personal  nu am avut de-a face cu asta !”
Dacă recitiţi prima frază citată de noi, veţi (re)vedea că începe cu “m-am implicat în problema numirii directorilor etc.”, iar mai la vale tot dânsul susţine că “nu avut nici un amestec”. Cine nu ne crede că am citat exact, poate să se convingă cerându-ne să asculte înregistrarea de pe reportofon…

Faza intermediară

După ce a trecut mai relaxat prin subiectul organizării târgului de produse tradiţionale, prefectul Radu Giurcă şi-a exprimat opinia în legătură cu evenimentele îmbrâncitoare care au avut loc la Racşa înainte cu o zi, adică în 8 septembrie a.c. A început aşa: “sunt dezamăgit şi profund indignat de faptul că în cursul zilei de ieri au avut loc manifestări care nu ne fac cinste”, apoi şi-a dus ideea mai departe: “nu e bine că s-a dat pe televiziunile naţionale şi pe local cu comentarii !”. Pentru a preveni eventuale alte incidente de acelaşi fel, prefectul a declarat că “ne-am hotărât cu Poliţia şi Jandarmeria să evităm problemele şi să luăm toate măsurile ca totul să decurgă normal la alegerile de duminică. Eu am această obligaţie, ca prefect, să mă asigur că totul va fi în ordine”, iar la faţa locului vor fi deplasate “atâtea forţe câte vor fi necesare”.

Faza finală

Întrebat de redactorul nostru dacă el şi-a dat acordul ca Daliana Lazăr, consilierul pentru mass-media, să plece la Racşa în timpul serviciului şi să facă acolo campanie electorală împreună cu deputatul PDL Ioan Holdiş, prefectul a “sărit” peste posibilitatea unui răspuns clar şi neechivoc, precizând în schimb că persoanele angajate la Cancelaria Prefectului “fac parte din rândurile personalului contractual, nu sunt funcţionari publici şi, prin urmare, pot fi membri de partid şi să facă politică !” Deci putem trage concluzia că prefectul Radu Giurcă a răspuns. Sincer !?

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.