Primarul Toma Betea, pregătit să se războiască-n instanţă cu prefectul

În data de 12 august vor avea loc primele alegeri locale din nou-înfiinţata comună Racşa.Unul dintre candidaţi (creditat cu cele mai mari şanse) este Toma Betea, până azi primar – din partea PSD – cu acte-n regulă al comunei Oraşu Nou. Celălalt “catindat” la funcţia de primar este Petru Betea, din partea PD-L.

Începând de azi, prin ordinul prefectului Radu Giurcă nr. 409/ 2010 “se constata incetarea de drept a mandatului de primar a d-lui BeteaToma din comuna Orasu Nou”. Acest act este avizat pentru legalitate de Sebastian Domuţ, jurist în cadrul Servicului Juridic şi Contencios Administrativ al Instituţiei Prefectului Satu Mare şi preşedintele Biroului Electoral de circumscripţie Racşa. Adică vorbim despre aceeaşi persoană care, în urmă cu câteva zile, declara pentru Sătmăreanul că “în Constituţie este stipulat dreptul de a alege şi a fi ales în condiţiile legii, iar candidatul Toma Betea a îndeplinit condiţiile legale la depunerea candidaturii. Există o sesizare depusă la Instituţia Prefectului pe tema asta, iar un răspuns va fi formulat, argumentat juridic, săptămâna viitoare” (declaraţie din 3 septembrie a.c.).  La data respectivă nu existau, se pare, impedimente legale în calea candidaturii primarului comunei Oraşu Nou la funcţia de primar al comunei Racşa, legea obligându-l pe acesta să aleagă între cele două funcţii abia dupa foarte probabila sa alegere ca edil-şef al comunei nou-create.

Cert este că Toma Betea nu este sub nici o formă de acord cu “descălecarea” sa din funcţia de primar al comunei Oraşu Nou, considerând că prefectul Radu Giurcă, pus de PD-L, ar fi comis un abuz.
“Nu am primit încă nici un act oficial, dar dacă a făcut aşa ceva să mă demită pe mine înseaamnă în mod sigur că prefectul nu are deloc dreptate şi încalcă legea ! Puteţi fi siguri că îl dau în judecată pe prefect pentru abuz şi voi ataca şi actul emis în instanţa de contencios administrativ”, ne-a declarat azi Toma Betea.

Oricum, oricine citeşte (aici) acest ordin emis de prefectul Radu Giurcă poate constata din prima ochire că este ceva ce “nu bate”. Pentru că actul respectiv începe prin a invoca un referat al secretarului comunei Oraşu Nou nr. 3053 din 27.08.2003 (?!) şi înregistrat la prefectură … 7 ani mai târziu. sub numărul 7798 din 31.08.2010 ! Probabil că este vorba despre o eroare de dactilografiere, dar care, juridic vorbind, îi ridică “mingea la fileu” candidatului contestatar Toma Betea.

Un Comentariu la "Primarul Toma Betea, pregătit să se războiască-n instanţă cu prefectul"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.