Teatrul de Nord şi proiectul unei stagiuni încântătoare pentru sătmăreni

Ieri, cu începere de la ora 14, la Teatrul de Nord Satu Mare  a fost organizată o conferinţă de presă la care au participat directorul artistic Andrei Mihalache, secretarul literar Mona Caiţa şi directorul general (interimar sau nu ? consilierii locali o ştiu…) Stier Peter. Tema principală a conferinţei de presă: stagiunea teatrală 2010-2011, care va cuprinde în total 20 de premiere teatrale şi va începe efectiv în data de 19 septembrie, la ora 20.00, cu piesa de la sala studio intitulată “Bufonul Regelui”, un “one-man-show” al actorului Radu Botar pe un scenariu din texte de William Shakespeare şi Victor Eftimiu. Acest spectacol special va fi prezentat iniţial în data de 26 septembrie, când Radu Botar va participa la Festivalul Teatrului Scurt de la Oradea.

După prima piesă care va fi prezentată publicului peste două săptămâni şi-un pic, la Teatrul de Nord Satu Mare vor urma trei premiere la interval de câte o săptămână. Este vorba despre “Mincinosul” după Carlo Goldoni (adaptarea şi regia – Ovidiu Caiţa) în 3 octombrie, “Playlist” de C.C. Buricea-Mlinarcic (tot în regia lui Ovidiu Caiţa) în 10 octombrie şi piesa “Portugalia” de Zoltan Egressy ( în regia lui Sorin Militarua) în data de 17 octombrie.

De asemenea, ceea ce a mai rămas din publicul sătmărean pasionat (sau doar amator) de teatru va putea viziona alte trei premiere în noua stagiune teatrală: “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian (spectacol regizat de Andrei Mihalache), “Jack Lunetistul” de Radu Macrinici – regia: Gelu Badea, care a primit anul acesta premiul “UNITER” pentru cea mai bună punere în scenă a unei piese de teatru –  şi “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” de Petre Ispirescu, tot în regia directorului artistic Andrei Mihalache.

Stagiunea 2010-2011 se va desfăşura până pe 30 iunie şi se vor juca în total peste 300 de spectacole, preţurile abonamentelor fiind următoarele: Abonament “Premieră” – 65 lei/ 5 spectacole, Abonament pentru adulţi – 40 lei/ 5 spectacole, Abonament pentru pensionari – 30 lei/ 5 spectacole, Abonament pentru elevi (clasele IX-XII) – 20 lei/ 4 spectacole, Abonament pentru elevi (clasele V-VIII) – 15 lei/ 3 spectacole.
Abonamentele vor fi puse în vânzare de la începutul săptămânii viitoare. Într-un oraş destul de tern şi aproape modest din punctul de vedere al posibilităţilor de reflexie culturală cum este Sătmarul, Teatrul de Nord reprezintă în mod clar una dintre variantele anti-plafonare intelectuală. Prin urmare, sperăm ca toate aceste piese menţionate mai sus să ajungă să fie jucate cu casa închisă. E, oare, prea mult ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.