Decalogul dorurilor într-o nouă carte a lui Teodor Curpaş

Profesorul şi poetul Teodor Curpaş a scos de sub tipar o nouă carte de poezii intitulată “Dor şi … dor (poezii alese) care reprezintă, de fapt, o selecţie inevitabil subiectivă din precedentele 11 volume de poezii publicate în perioada 1998 – 2010. Această nouă carte a lui Teodor Curpaş pare, după ce o parcurgi, mai mult decât un simplu volum selectiv, începând să aibă viaţa proprie a oricărei creaţii care-şi merită numele, chiar dacă autorul sugerează altceva în prefaţă:
“Tocmai pentru că acest cuvânt “dor” este intraductibil şi este specific doar nouă, românilor, mi-am permis ca în aceste poezii să transmit arderea sufletului, acolo, în interiorul său, unde nu se poate pătrunde din exterior deoarece sufletul are o cheie numai din interior…Prezentul volum nu este o creaţie, ci o selecţie a poeziilor, grupate pe teme, fiecare dintre ele având un dor. Răzbate cu putere dorul de copii, de mamă, de bunic, de rugăciune, dar şi cele cu iz de tristeţe, de înmormântare, chiar cu tentă de atmosferă funebră. N-am cum să motivez acest lucru dcât dacă îmi întreb sufletul.”

În cadrul acestei selecţii din propria creaţie, Teodor Curpaş a inclus şi poezii traduse în limba italiană de profesoara Livia Mărcan. Data lansării oficiale a cărţii “Dor şi … dor” a lui Teodor Curpaş nu este încă stabilită, dar în mod cert aceasta va avea loc în Salonul Alb al restarurantului “Mioriţa” (patronul Gheorghe Iacob fiind un statornic prieten al poetului). Poate atunci vor face alţii, mult mai pricepuţi în ale criticii literare, aprecieri estetice mai pertinente despre noua carte a profesorului Teodor Curpaş. Noi am anunţat doar apariţia pe lume a cărţii, pornirea ei în lume şi invitaţia la lectură.

Un Comentariu la "Decalogul dorurilor într-o nouă carte a lui Teodor Curpaş"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.