“Pont”, filaj, discreţie, flagrant – condiţii pentru prinderea unor traficanţi de mercur

Încercarea a 3 persoane din Oraşu Nou de a face rost de ceva bani de buzunar ( e drept, pentru unul cu adevărat încăpător !) s-a soldat cu un eşec usturător care are toate şansele să devină o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani, dacă instanţa de judecată îi va găsi ca fiind vinovaţi de acuzaţia care li se aduce: trafic de mercur.

Cei trei “isteţi” şi-au procurat peste 6 kilograme de mercur şi au început să se intereseze în stânga şi-n dreapta pentru a afla potenţiali cumpărători. Până la urmă, a fost doar o problemă de timp ca acest “pont” să ajungă la urechile poliţiştilor. Aceştia şi-au strâns probele cu răbdare, una câte una, filându-i discret pe traficanţi şi, în urma informaţiilor obţinute, strângând decis cercul în jurul lor. Pentru ca acest caz să se încheie frumos şi apoteotic din punct de vedere profesional, poliţiştii au avut răbdare până în momentul în care au fost foarte siguri că-i pot prinde pe traficanţi cu mercuru-n dinţi. Ceea s-a şi întâmplat în 31 august.

Conform informării remise presei de purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare – Ana Lăpuştea Mălăescu – poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Satu Mare, împreună cu ofiţeri ai Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Oradea şi Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Satu Mare, în colaborare cu jandarmi din cadrul IJJ Satu Mare, au organizat şi desfăşurat în ziua de 31 august, în jurul orei 18.30, o acţiune de prindere în flagrant a unor „comercianţi” de substanţe toxice. Astfel, au fost depistaţi K. Attila, de 32 de ani, N. Levente, de 42 de ani şi T. Imre, de 25 de ani – toţi din comuna Oraşu Nou -, în timp ce încercau să comercializeze 6,085 kg de mercur, în parcarea unui supermarket din Satu Mare.

În aceeaşi zi, seara târziu, cei trei au fost prezentaţi procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare. Magistraţii au dispus faţă de doi dintre aceştia măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pentru o perioadă de 29 de zile.

Cercetările în cauză continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere sau orice altă operaţiune privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice fără drept, fapta prevazută de Legea 263/2005, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/ 2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.