Corespondenţă specială – ultimul concert din turneul internaţional al filarmonicii sătmărene

Azi dimineaţă, la ora 10:00, artiştii Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu Mare au pornit din Germania spre casă după un turneu internaţional care a mai inclus Franţa, Belgia şi Olanda. Corespondentul nostru, Maria Moiş, care a “acoperit” acest eveniment pentru noi şi mai ales pentru dumneavoastră ne-a trimis o ultimă relatare despre ultimul concert al turneului filarmonicii, cel care a avut loc la Dusseldorf.

O ultima seară, cea de sâmbătâ de la ora 21, a fost realmente exclusiv pentru suflet, cu Filarmonica “Dinu Lipatti” reuşind să creeze cu adevărat “o seară de vis” – dar cuvintele par insignifiante prin comparaţie cu ceea ce s-a  petrecut la castelul Benrath din Dusseldorf.

Pentru început, vă rog să îmi permiteţi să vă povestesc pe scurt ce făcea  efectiv fiecare spectator, mai mult sau mai puţin meloman (şi chiar dacă nu era un iniţiat, n-a ramas nevrăjit): se aşează pe scaun, aşteaptă cu răbdare să-şi desfete privirea cu jocurile de lumini de lânga tulpinile copacilor care înconjoară lacul, se uită atent în adâncul apei, dar în acelaşi timp este atent la jocurile reflexiilor luminii la suprafaţa acesteia…şi brusc acordurile orchestrei răsună-n atmosfera în care predomină o linişte cu totul aparte. Interpretarea artiştilor filarmonicii nu te scoate din starea de reverie – din contră, iţi oferă  parcă un plus de siguranţă sufletească, siguranţa aceea de care are mereu nevoie o parte din noi şi pe care n-o poţi întâlni în viaţa cotidiană.

La acest ultim concert de la castelul Benrath din Dusseldorf au fost prezente  peste 10.000 de suflete care s-au încărcat cu inefabilă frumuseţe şi energie lăuntrică. Castelul, construit in stil “rococo”, găzduieşte anual acest concert, atât de iubit de publicul meloman numeros. Dirijorul Franz Lamprecht ne-a mărturisit că biletele sunt vândute cu foarte mult timp în urmă şi imediat după sfârşirea concertului din seara de sâmbătă încep deja să se vândă bilete pentru concertul din anul viitor. Ce alt exemplu mai elocvent se poate da acum pentru a evidenţia succesul internaţional al Filarmonicii “Dinu Lipatti”!De remarcat a fost, cred eu, profesionalismul de care au dat dovadă membrii orchestrei: repetiţiile pentru concert s-au desfăşurat ieri după-masă, când aproape ploua, iar seara aceştia au cântat în timp ce în aer era chiar o  temperatură scăzută. Cu siguranţă că entuziasmul interpretativ şi dorinţa de autodepăşire şi autoperfecţionare, prezente în inimile artiştilor, îşi fac întotdeauna efectul, indiferent de condiţiile concrete exterioare…

Fiecare spectator avea lumânări aprinse în mâini, stând pe marginea lacului, dar era în acelaşi timp fascinant să vezi, oarecum “din exterior”, numeroasele sclipiri ale blitz-urilor aparatelor de fotografiat care parcă ar fi participat în felul lor la efectele luminoase menite să asigure scenografia concertului, şi –  văzut de sus – aveai impresia că lacul este înconjurat de licurici.
La fel ca şi la concertul care a avut loc, la începutul turneului, la castelul  Nordkirchen, a fost impresionantă sincronizarea între tehnică şi acordurile orchestrei. Doamna Dorit Lamprecht, mereu extrem de implicată în buna desfăşurare a evenimentelor muzicale organizate de soţul ei, are marele merit că aceste “artificii de lumină muzicală” – create cu scopul de a aduce combinaţii artistice şi ritmate de culori în ochii  spectatorilor – ies inotdeauna perfect. Lumina şi apa “dansează” pe ritmurile armoniilor marilor compozitori precum Verdi, Dvorak, Grieg, Puccini, Ceaikovski, Mussorgsky – iar la sfărşitul concertului artificiile “se dau in spectacol” în timpul “Marşului  florentin” al lui Fucik. Programul muzical interpretat de orchestra Filarmonicii “Dinu Lipatti” a fost şi de data asta “Nacht der 1000 sterne”, adică “noaptea celor 1000 de stele”. Şi nu degeaba, cele mai sus amintite dovedesc grăitor acest lucru.

Printre spectatorii de sâmbătă seara au fost primarul din Dusseldorf ş consulul general  al Japoniei  Takeshi Koinuma. Acesta din urmă ne-a declarat că felicită filarmonica din Satu-Mare pentru seara deosebită oferită iubitorilor de muzică, afirmând că este este la al doilea concert la care a ţinut în mod deosebit să participe, după cel la care a fost prezent la începutul turneului artiştilor din România.
Fiind ultimul concert în acest turneu, asemenea oricărui organizator şi bun prieten, dirijorul Franz Lamprecht a mulţumit membrilor filarmonicii pentru colaborare şi ne declara următoarele: “aveţi în faţa dumneavoastră un om fericit, cele 5 concerte au ieşit foarte bine, atât aici în Germania, cât şi la Paris   şi în Bruxelles. Fie că au cântat în saună – cum s-a întâmplat la Zutphen, fiind foarte cald – sau la cele două castele unde a fost destul de rece, concertele au ieşit foarte bine, astfel că merită felicitări cu toţii.”

Directorul de turneu, Corneliu Nistor, a adresat – la acest final de mini-stagiune internaţională a Filarmonicii “Dinu Lipatti” – un mesaj pentru toţi sătmărenii melomani, mesaj în care îi invită la următorul concert în aer liber şi la care aşteaptă nu 1000, ci 3000 de iubitori ai muzicii simfonice.

Plecarea spre casă s-a produs azi, duminica, în jurul orei 10.  Muzica, prin intermediul filarmonicii “Dinu Lippati”, şi-a făcut din nou datoria de ambasador universal iar cei prezenţi la concertele amintite au rămas cu siguranţă cu o imagine care estompează din părerile mai puţin bune pe care le are “vestul” vis-a-vis de unii dintre cetăţenii români.Numărul mare de spectatori prezenţi pe tot parcursul deplasării dovedeşte o cultură muzicală, a publicului de “dincolo”, de care nu ar fi rău să ne “molipsim” în condiţiile în care instituţile culturale locale supravieţuiesc cu greu şi au mai mereu spectrul desfinţării deasupra capului.Următoarea întâlnire a filarmoniştilor cu publicul sătmărean va fi pe 9 septembrie.

Maria Moiş

8 Comentarii la "Corespondenţă specială – ultimul concert din turneul internaţional al filarmonicii sătmărene"

  1. Pingback: Zi de toamnă | Ioan Usca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.