Corespondenţă specială: cum au marcat olandezii 40 de ani de infratire cu Satu Mare

Corespondentul nostru la Zutphen – Maria Moiş (foto dreapta jos) – ne-a trimis o relatare succintă a modului în care olandezii din acest oraş au organizat aniversarea a 40 de ani de la înfrăţirea lor cu municipiul Satu Mare. Sătmărenii au participat aici la manifestările de marcare a acestei sărbători, prin urmare e interesant de aflat cam ce au făcut “fraţii olandezi” în legătura cu asta.

În acest week-end s-a sărbătorit la Zutphen 40 de ani de înfrăţire a acestui oraş cu municipiul Satu-Mare. La sărbatorire, pe lângă mulţi localnici ai  oraşului olandez şi oficialitatile locale, ia parte şi o delegaţie din Satu-Mare, formată din consilieri locali,reprezentanţi ai unor instituţii sătmărene, formaţii artistice reprezentative şi ziarişti.
Delegaţia sătmăreană este condusă de primar Iuliu Ilyes. Acesta a declarat pentru Sătmăreanul că se bucură pentru relaţia de fraternitate a municipiului Satu Mare cu Zutphen şi crede în realele avantaje aduse de această relaţie de permanentă comunicare, în special pe plan cultural. Ansamblul folcloric “Cununiţa“, trupele In Extenso şi Black River Blues Band, scrimeri sătmăreni ai Clubul Sportiv Satu Mare şi artiştii de la Filarmonica “Dinu Lipatti” vor încânta publicul olandez într-o serie de manifestări organizate cu prilejul acestei aniversări.

Primarul oraşului Zutphen, Arnold Gerritsen, a afirmat că transmite – prin intermediul ziarului  Sătmăreanul – călduroase mulţumiri sătmărenilor pentru că “longevitatea acestei relaţii apropiate între Zupthen şi Satu-Mare se datorează în primul rând sociabilităţii speciale a sătmărenilor şi menţinerii permanente a relaţiilor stabilite între cetăţenii ambelor oraşe. Fără ei n-ar fi fost posibil !”
Filarmonica “Dinu Lipatti”, aflată în turneu european – despre care cititorii notri au putut afla câteva amănunte din precedentele două corespondenţe transmise -, a ajuns şi în Zutphen tocmai pentru a marca, în felul ei interpretativ special, sărbătorirea celor 40 de ani de la înfraţirea dintre Satu Mare şi Zutphen, relaţie pe care olandezii chiar o iau în serios.

Concertul a fost din nou, chiar dacă într-un alt fel decât la precedentele interpretări, unul de excepţie – de data asta a participat şi directorul Rudolf Fatyol – astfel încât olandezilor li s-a dedicat o seară de neuitat.
După câteva ore de vizionare a dansurilor populare ale ansamblului “Cununiţa”, sutele de spectatori olandezi  “spuneau că realmente s-au îndrăgostit de costumele populare din Codru, de muzica folclorică” ne-a mărturisit Leontina Dorca.

Pe lângă dansurile şi costumele populare româneşti şi pe lângă modul profesionist de interpretare a muzicii simfonice de către artiştii filarmonicii, credem noi că olandezii din Zutphen – sensibili la exprimările culturale de orice fel – au îndrăgit şi poezia. Dealtfel, poetul George Vulturescu, aflat si el  în vizită la Zutphen, ne-a spus că în curând va avea loc lansarea revistei “Poesis” cu numărul 678, în care sunt  incluse poeziile poeţilor olandezi Timotheus Pardijs, Tom Luijten, Anna Wiersma. Solicitând un punct de vedere al unui reprezentant al culturii sătmărene în legătură cu manifestările aniversare de la Zutphen, George Vulturescu a declarat: “Înfrăţirea aceasta este cultură.  Alte ţări ne-au mai înjurat. Dar, de 40 de ani, olandezii ţin la noi, au demonstrat concret asta şi merită felicitaţi şi apreciaţi”.

De la Sorin Ghilea, consilier local sătmărean aflat la Zutphen în delegaţia română oficială, am aflat o parte din programul pe care l-au avut reprezentanţii autorităţiilor locale din Satu Mare pe parcursul vizitei in orasul olandez. În primul rând, a fost schimbul de impresii, idei şi planuri concrete de la seminarul cu tema “Schimburile culturale şi sociale dintre Zutphen şi Satu Mare şi importanţa lor pentru adâncirea unităţii europene”, urmat de o  întâlnire cu ambasadorul României în Olanda – Călin Fabian – şi de vizitarea expoziţiei de fotografii şi filme româneşti. Pe lângă acestea, delegaţia sătmăreană a fost oaspete de onoare în cadrul altor activităţi culturale din Warnsweld şi au făcut o vizită la târgul din Kunstmarkt (piata artistică olandeză).

7 Comentarii la "Corespondenţă specială: cum au marcat olandezii 40 de ani de infratire cu Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.