SF: Vlădescu crede că România se află pe drumul cel bun

România se află pe drumul cel bun, iar măsurile de austeriate adoptate de Guvern vor stimula economia, a afirmat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, într-un interviu acordat Bloomberg.

El a afirmat că este încrezător că măsuri precum reducerea salariilor şi diminuarea cheltuielilor, implementate de Guvern, vor stimula economia României. Totodată, ministrul se aşteaptă ca emisiunea de obligaţiuni în valoare de cel puţin un miliard de euro, pe care statul intenţionează să o lanseze în acest an, va avea succes.

“Vom lansa obligaţiunile cu o maturitate de cinci ani, dar am putea ţinti şi şapte ani, în funcţie de condiţiile din piaţă. Cu siguranţă nu vom emite obligaţiunile luna aceasta sau următoarea”, a spus el. Întrebat dacă statul ia în considerare vânzarea de obligaţiuni până în noiembrie sau decembrie, Vlădescu a răspuns afirmativ.

Emisiunea de cel puţin un miliard de euro face parte dintr-un program de finanţare pe termen mediu care vizează atragerea de fonduri în valoare de şapte miliarde de euro. Ministerul Finanţelor a selectat, la sfârşitul săptămânii trecute, Erste Bank şi Societe Generale în calitate de aranjori ai emisiunilor din acest program.

România a vândut în martie obligaţiuni în valoare de un miliard de euro, plătind un cupon de 5%. “Vânzarea de obligaţiuni de la începutul anului a fost un succes şi ne aşteptăm să avem succes şi cu noua emisiune. România va continua anul următor să-şi finanţeze deficitul bugetar într-un mod echilibrat, de pe piaţa internă şi şi cea internaţională”, a afirmat Vlădescu.

România are dificultăţi în a atrage finanţare de pe piaţa internă , notează Bloomberg, după ce guvernul a limitat la 7% randamentul plătit pentru orice vânzare de titluri. Întrebat dacă ministerul ar putea fi forţat să plătească mai mult de 7% pentru titlurile denominate în lei până la sfârşitul acestui an, din cauza creşterii necesarului de finanţare, Vlădescu a afirmat că nu ar dori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.