Preţurile la apartament au scăzut şi în luna iulie

Valoarea medie de vânzare a apartamentelor, înregistrată la nivel naţional, a fost în luna iulie de 1.151 euro/mp, în scădere cu 12 euro/mp comparativ cu iunie 2010, ceea ce reprezintă un nou nivel minim al ultimilor ani pentru segmentul rezidenţial, se arată într-un comunicat al site-ului imobiliare.ro.

Site-ul menţionat realizează indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe, ceea ce reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe site-ul imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari.

Astfel, pe parcursul lunii iulie au fost înregistrate scăderi în aproape toată ţara. Cea mai accentuată rată de scădere, de 3,2 la sută, a fost resimţită în Braşov. Urmează Timişoara cu o scădere de 2,6 la sută şi Capitala cu 2,4 la sută. În Iaşi şi Constanţa, ritmul de scădere a fost moderat – 1,9 la sută, respectiv 1,4 la sută. Cluj-Napoca reprezintă în continuare excepţia de pe piaţa imobiliară din România, aici înregistrându-se şi în luna iulie, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi, o uşoară creştere, de 0,1 la sută, în ciuda faptului că apartamentele vechi s-au ieftinit. Per ansamblu, scăderea este mai moderată decât în lunile precedente.

Diferenţa faţă de aceeaşi lună a anului 2009, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.225 euro/mp, este de 6 la sută, iar în comparatie cu perioada de vârf a pietei imobiliare autohtone, începutul anului 2008, remarcam o scădere de aproape 45 la sută. Cu toate acestea, ultima saptamână a lunii iulie 2010 a adus o uşoară revigorare a preţului în majoritatea oraşelor din ţară, ceea ce ridică, în opinia celor de la Imobiliare.ro, semne serioase de întrebare cu privire la modul în care vor continua sa evolueze în viitorul apropiat preţurile practicate la segmentul rezidenţial.

Indicele imobiliare.ro pentru luna iulie indică, în Bucureşti, o valoare medie de 1.245 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 2,4 la sută, faţă de luna iunie. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2009, preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 6 la sută mai mici. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a scăzut în iulie cu 0,9 la sută, iar preţul solicitat pentru apartamentele vechi a scăzut cu 2,8 la sută în intervalul analizat.

Braşovul este oraşul unde preţurile apartamentelor au cunoscut cel mai mare ritm de scădere în iulie. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, în luna iulie, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 907 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 3,2 la sută mai puţin decât îm luna iunie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009, preţul mediu actual este cu 3,6 la sută mai mic. O scădere accentuată s-a înregistrat şi în cazul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a căror preţ a coborât în iulie sub pragul psihologic de 1.000 de euro/mp, până la 946 euro/mp.

În Cluj-Napoca, în luna iulie, preţurile apartamentelor au crescut uşor, cu 0,1 la sută, continuând astfel tendinţa de creştere înregistrată în luna iunie. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru iulie prezintă o valoare medie de 1.023 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009, valoarea actuală este uşor mai scăzută. De remarcat, totuşi, că în luna iulie rata de creştere a fost mult mai mică decât în lunile precedente. Apartamentele noi sunt cele care au tras piaţa în sus în această lună, preţul acestora a crescut cu 1,8 la sută ajungând la 984 euro/mp util.

Apartamentele din Constanţa s-au ieftinit cu 1,4 la sută în luna iulie, când Indicele imobiliare.ro a înregistrat valoarea de 1.007 euro/mp de suprafaţă utilă, ritmul de scădere fiind dublu faţă de luna iunie. Şi la Constanţa, se atinge, astfel, un nou prag minim de la începutul crizei imobiliare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009, valoarea medie actuală este cu 6,4 la sută mai mică. În iulie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,4 la sută faţă de luna iunie, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescând de la 1.006 euro/mp util până la 1.034 euro/mp util. În schimb, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor vechi din Constanţa a scăzut cu 2,1 la sută, până la 1.003 euro/mp util.

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi coboară, în luna iulie, sub pragul psihologic de 900 euro/mp util, până la 899 euro/mp util, în scadere cu 1,9 la sută faţă de luna iunie. Apartamentele noi au înregistrat o scădere consistentă de 3,4 la sută, ajungând la valoarea medie de 963 euro/mp util. Cu o scădere de 1,5 la sută, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Iaşi a coborât în iulie la 877 euro/mp.

Cu o scădere de 2,6 la sută în iulie şi un preţ mediu de 851 euro/mp util, Timişoara rămâne, în continuare, cel mai ieftin dintre oraşele analizate. Astfel, trendul de scădere din ultimele luni a continuat în iulie, înregistrându-se astfel o nouă valoare minimă pentru principalul oraş din vestul ţării. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, diferenţa de preţ s-a accentuat, depăşind 13 la sută. Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele vechi 2,6 la sută, preţul mediu actual ajungând la valoarea de 846 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 2,1 v, până la valoarea de 885 euro/mp util. Iulie este a patra lună consecutivă în care Indicele imobiliare.ro pentru Timişoara atinge un nou nivel minim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.