Ungurii pot să-şi facă pălinca acasă

O nouă măsură aprobată săptămâna trecută de către Parlamentul ungar va permite micilor producători să-şi distileze palinca în propria gospodărie, începând cu data de 1 august, a anunţat Ministerul ungar pentru Dezvoltare Rurală. Măsura, se înscrie în ‘planul economic de acţiune’ în 29 de puncte al actualului guvern, scuteşte palinca produsă acasă de la plata accizelor, dacă este produsă în cantităţi industriale. Potrivit legislaţiei încă în vigoare, producătorii individuali îşi pot produce palinca doar sub control strict şi în niciun caz acasă.

În conformitate cu noile reguli însă, cultivatorilor de fructe li se permite să distileze rachiul fără să-l declare şi sunt exceptaţi de la plata accizelor pentru cantităţi de până la 50 de litri, produse doar pentru consumul propriu, a explicat ministerul ungar. Totodată, producătorii nu vor mai avea nevoie de licenţă, în cazul în care dispun de o instalaţie de distilare cu o capacitate de 100 de litri. Pentru cantităţi peste 50 de litri, destinate vânzării cu amănuntul, taxele actuale vor rămâne în vigoare.

Noua măsură are drept scop sprijinirea producţiei de palincă, băutură ce face parte din tradiţia populară ungurească. De asemenea, noua legislaţie va îndrepta atenţia inspectorilor de specialitate către producerea ilegală pe scară largă a acestui produs alcoolic. La nivelul întregii ţări, anual sunt produşi pentru vânzarea cu amănuntul între 1,5 şi 2 milioane litri de palincă, în timp ce consumul palincii cumpărate din magazine a crescut cu 10 la sută în fiecare din ultimii ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.