Unii se ridică, alţii tot în groapă

Ministrul Dezvoltării Econimice din Rusia, Elvira Nabiullina, declara luni că „economia a avansat cu 4,2% în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut”. Conomia Rusiei a înregistrat o contracţie a PIB de 8,7% în 2009, iar pentru anul în curs autorităţile prognozează o creştere a PIB de 3,1%. Mai bine decât nimic dacă e să ne gândim la propria situaţie. Însă nu vă gândiţi că ruşii n-au luat măsuri de austeritate. Ruşii au scumpit petrolul şi mineralele, scumpire care a permis guvernului să angajeze cheltuieli mai mari. Totuşi şi ei au anunţat programe de austeritate cum ar fi reducerea funcţionarilor publici cu 20%, care în prezent ajung la 870 de mii de oameni. Deloc puţini dacă stăm să ne gândim.

Turcia şi-a menţinut consumul

O evoluţie similară anunţă şi Turcia, care a anunţat la sfârşitul lunii iunie o creştere economică de 11,7% pentru primul trimestru, a doua cea mai mare din lume după China, unde economia a crescut cu 11,9%.
În Turcia, în 2009, PIB-ul scăzuse cu 4,7%, dar cea mai mare parte a scăderii a fost în primul trimestru, iar în cel de-al doilea semestru a crescut cu 14,7%. Pectaculos cu adevărat. Totuşi această creştere i-a luat pe nepregătite şi pe turci, iar acum aşteaptă o creştere economică de 8% pentru tot anul în curs.
Evoluţia pozitivă din industrie şi creşterea exporturilor i-au ajutat pe turci să treacă criza cu bine. Însă comparativ cu România, care a raportat reveniri similare, Turcia nu a consemnat o scădere a consumului intern.

România mai la vale

Atât Rusia cât şi Turcia au rate ale inflaţiei încă ridicate, dar care nu depăşesc 10%, şi dobânzi de politică monetară relativ mari. România îndeplineşte condiţiile, însă în primul trimestru a raportat în continuare scăderea economică de 3,2%, iar pentru întreg anul sunt cele mai mari şanse să rămână pe minus.
Din păcate, în România, blocarea creditării concomitent cu deprecierea de curs face imposibilă menţinerea consumului la vechile niveluri.
Mai mult de jumătate dintre ţările UE au trecut pe creştere economică în termeni anuali în primul trimestru, printre care: Germania, Franţa şi Italia. Una dintre cele mai spectaculoase creşteri a avut-o Slovacia cu un PIB de 4,5% în trimestrul întâi din 2010, după o scădere de 3,9% în trimestrul patru din 2009.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că soluţia majorării impozitelor, pentru ţara noastră, şi contribuţiilor pentru creşterea veniturilor bugetare, în condiţiile în care firmele şi populaţia sunt deja foarte împovărate, nu este viabilă şi nu va permite corectarea deficitului statului.

Dacă am fi mai atenţi la ce fac cei din jurul nostru şi am mai „fura” câte o metodă utilă de ici de colo, poate că am reuşi şi noi să înregistrăm o creştere economică. Măcar atât cât să nu rămânem pe minus. Dar cum ţinem în continuare să purtăm ochelari de cal şi să credem că doar soluţiile noastre sunt cele măreţe, din păcate, România va mai sta mult timp în beznă crescând tot în minus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.