Europa îşi revine, dar excepţiile întăresc regulile

Se pare că grecii, românii şi ungurii fac parte din acea excepţie europeană care ori nu vrea bani, ori n-are nevoie de ei. În Europa pare că s-a pornit nebunia. Două ştiri total opuse din punct de vedere economic ne anunţă că Grecia ba îşi vinde insulele, ba îşi alungă turişti. Prima ştire anunţă că Grecia, din pricina disperării după bani, a ajuns să-şi vândă insulele aproape gratis, adică 15 milioane de euro echivalentul unei case în Londra. Problema e că nimeni nu vrea să le cumpere. Grecii îşi pun speranţe în chinezi sau în miliardarii ruşi.
Altă ştire spune că turiştii sunt blocaţi în porturi. Cum Grecia aduce din turism 15% din PIB sunt greu de înţeles în această situaţie. Grevele şi luptele de stradă îi fac pe turişti să o ia la sănătoasa. Din această pricină în primele şase luni, PIB-ul grecesc a scăzut cu 10%. Şi totuşi parcă e mai bine decât să stea cu mâinile în sân ca românii şi să se gândească că într-o zi, când vor avea chef şi nu va mai fi aşa cald, vor ieşi şi ei în stradă. Dar românii mai aşteaptă. Îi mai lasă pe guvernanţi să-şi ducă traiul liniştit. Cine ştie, poate minunea va veni de sus iar ei nu vor mai fi nevoiţi să depună nici un efort.

Investiţiile româneşti din România au scăzut

Cum să ne mirăm că investitorul străin şi-a făcut bagajul şi a plecat pe alte tărâmuri când până şi investiţiile româneşti au scăzut în România. Nu că investiţiile străine ar fi avut mai multe şanse. Anul trecut au scăzut cu 50% după ce scăzuseră deja cu 25% în 2008. Cât timp noi organizam referendumuri şi alegeri, alţii se înecau în criză. Dar nouă ni s-a promis că nu va fi criză, aşa că dă-i înainte cu alegerile. Surpriza venind după: Ba e criză!

România a picat examenul:

Nici nu era de aşteptat ca noi să trecem examenul crizei, pentru că, la mentalitatea noastră, trecerea examenului s-ar fi încadrat într-un paradox. Se spune că pe timp de criză fiecare săptămână e vitală. Nouă ne-a luat un an ca să facem alegeri, campanii şi altele. Abia apoi aterizând cu picioarele pe pământ. Şi totuşi e criză. Chiar dacă criza nu ar fi fost atât de evidentă, Guvernul a ţinut cu dinţii ca fiecare cetăţean să o simtă din plin.
Degeaba creştem TVA-ul şi scădem salariile. Astea nu sunt măsuri pentru binele poporului, ci pentru răul lui. Din păcate nici un plan nu o să scoată din criză acest popor. Iar motivul e simplu: România nu e competitivă pe piaţa mondială şi nu vinde destule mărfuri. Lucru care nici nu se va întâmpla prea curând.

Unii reuşesc să atragă banii din licitaţii, alţii încă îşi rod unghiile

Chiar dacă Grecia e într-o situaţie disperată şi are deficit şi datorii publice mari, alături de Spania şi Irlanda, a reuşit să atragă banii solicitaţi la ultimele licitaţii organizate. Aceste licitaţii au fost posibile în urma lansării programului de ajutor de 750 miliarde menit să limiteze riscul de contagiune a problemelor fiscale din Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania.
Bloomberg scrie că Grecia pentru bonuri cu maturitatea la 13 săptămâni, a depăşit oferta cu 3,85 ori de cerere. Bonurile de 1,95 miliarde de euro fiind vândute la un randament de 4,05 pentru investitor.
La licitaţia Greciei pentru bonuri cu maturitatea la 13 săptămâni, oferta a fost depăşită de 3,85 ori de cerere. Bonurile în valoare de 1,95 miliarde de euro au fost vândute la un randament de 4,05% pentru investitor.

MarketWatch anunţă că săptămâna trecută, spaniolii au vândut obligaţiuni de peste 3,5 milioane de euro cu maturitatea la 10 şi 30 de ani. Investitorii au fost interesaţi şi au suprascris oferta de 1,9 ori pentru obligaţiunile pe 10 ani şi de 2,45 ori pentru cele pe 30 ani.

Dacă unora le iese, altora nu prea.

La câteva zile după ce FMI a sistat plăţile, Ungaria a încercat să vândă bonuri pe 3 luni în valoare toatală de 45 miliarde de forinţi. Numai că nu s-a înghesuit nimeni.
Dar să nu le plângem de milă ungurilor când noi suntem şi mai adânc înfundaţi, Ministerul de Finanţe al României încercând de câteva luni să atragă finanţări prin licitaţiile pe care le organizează. Dar toţi fug de noi ca de dracu’. Şi dacă tot suntem „ca la români” MFP a scos la licitaţie titluri de stat cu scadenţa la 12 luni în valoare totală de 750 milioane de lei, iar din această ofertă, doar titluri de 162 milioane de lei au fost vândute, asta pentru că randamentele cerute de bănci depăşeau limita de 7% impusă de MFP.

Cam aşa cu criza europeană. Dacă unii mai pot scoate capul dintre umeri, alţii, cum am fi şi noi, parcă nu au şanse prea curând. Şi noi tot aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Poate or pica bani din cer şi ţara îşi va reveni. Sau poate nu.

Un Comentariu la "Europa îşi revine, dar excepţiile întăresc regulile"

  1. Pingback: Tweets that mention Europa îşi revine, dar excepţiile întăresc regulile | Satmareanul - ziar online de Satu Mare -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.