Bugetul un rău necesar în afaceri

Pentru a vă deschide orice fel de afacere, de preferat ar fi să începeţi cu bugetul. Pare complicat la prima vedere, dar, în definitiv, e simplu: planificarea veniturilor şi cheltuielilor unei firme pe o anumită perioadă de timp reprezintă bugetul dumneavoastră şi definiţia pe care o veţi găsi în orice carte de economie. Pentru a şti unde vă găsiţi şi, mai ales, unde vreţi să mergeţi cu afacerile dvs. important e cunoaşteţi resursele pe care le veţi consuma şi, estimativ, veniturile pe care le veţi înregistra.

Bugetul nu e doar un instrument util analiştilor financiari. De la primii oameni care îşi planificau cu mare atenţie arcurile şi săgeţile, în funcţie de vânatul aşteptat, şi până la megacompaniile cu miliarde de euro cifra de afaceri, bugetul a evoluat doar în câteva aspecte nu neapărat esenţiale.
Un singur lucru a rămas şi va rămână valabil: fără buget, nu are sens să vă gândiţi la afaceri! Acum este vremea deciziilor organizate, asta dacă vreodată a fost altfel. Piaţa nu mai are loc decât pentru cei organizaţi, care ştiu de unde vin, unde sunt şi unde vor să ajungă. Afacere înseamnă miros, talent, agerime, inteligenţă şi viteză de reacţie. Însă, afacerile înseamnă şi îmblânzirea fiarei numită contabilitate, management financiar, analiza şi previziuni financiare.
În ultimii douăzeci de ani mottoul a devenit: „profit cu orice preţ!”, tocmai din această cauză bugetul de venituri şi cheltuieli este o necesitate şi fiecare firmă care se respectă îl utilizează.
Dar totul, până la urmă, se reduce la doi parametrii simpli:
Cât vindeţi;
Cât cheltuiţi.
Profitul nu reprezintă decât un exerciţiu financiar pe care trebuie să-l aveţi permanent în minte.

Important de reţinut e faptul că dacă bugetul este un exerciţiu ce vă dă bătăi de cap, nu trebuie, în nici un caz, să cădeţi în capcana unei gândiri negativiste. Nu aveţi nevoie nici de doctorate în economie şi nici să angajaţi oameni din rândurile foştilor miniştri de finanţe. Nu aveţi nevoie decât de un pix şi o bucată de hârtie. Cele mai eficiente bugete se construiesc prin schimbarea liniilor generale şi prin schiţare. Puteţi apoi să detaliaţi totul într-un program informatic special sau, mult mai simplu, în Microsoft Excel, aplicaţie din pachetul Microsoft Office.

Veţi fi tentaţi să întrebaţi care este cel mai bun buget. O întrebare legitimă ţinând cont că sunt trei tipuri principale de buget:
– Bugetul de venituri şi cheltuieli;
– Bugetul de investiţii;
– Bugetul de numerar.

Pe lângă aceste trei vă puteţi gândi şi la:
– Bugetul de încasări;
– Bugetul de plăţi;
– Bugetul administraţiei generale;
– Bugetul de achiziţii;
– Bugetul de distribuţie;
– Bugetul de marketing, reclamă şi publicitate;
– Bugetul de aprovizioare;
– Bugetul de resurse umane.

În aceste condiţii e normal să vă întrebaţi care este cel mai bun buget. Răspunsul e simplu: cel mai bun buget este cel care vă oferă garanţia că luaţi orice decizie privind supravieţuirea şi dezvoltarea în deplină cunoştinţă de cauză. Cel mai eficient ar fi să alegeţi bugetul care îl consideraţi aplicabil în condiţiile speciale ale firmei dvs. Puteţi merge de la particular la general sau invers. Adică, puteţi începe cu bugetul de venituri şi celtuieli, mergând apoi în detaliu către bugetele de achiziţii, de distribuire etc. Dacă aveţi o firmă mare, cu activităţi importante şi complexe, cel mai bine ar fi să mergeţi de la detaliu la general.

Următoarea întrebare ar fi cum întocmiţi cel mai eficient buget de venituri şi celtuieli

Nu îi ascultaţi pe cei care spun că există o reţetă-tip a întocmirii unui buget de venituri şi cheltuieli, pentru că nu e chiar aşa, indiferent de ce v-ar spune marele analist financiar de la televiziune. Pentru că o astfel de reţetă nu există! Şi nu există dintr-un motiv simplu şi logic, pentru că nu există nici două firme identice ca două picături de apă.  Există, în schimb, factori interni şi externi care contribuie la asigurarea unui climat propriu fiecărei afaceri, aşa că, pentru realizarea celui mai bun buget de venituri şi cheltuieli, aşezaţi-vă comod în faţa hârtiei sau a computerului şi identificaţi din ce se compun (ciferele) următoarele secvenţe:

Secvenţa Venituri:
– Venituri din vânzarea de produse finite;
– Venituri din vânzarea de materii prime;
– Venituri din prestarea servicii;

Secvenţa Cheltuieli:
– Cheltuieli de personal;
– Cheltuieli de formare profesională;
– Cheltuieli cu oranizarea de evenimente
– Cheltuieli de întreţinere şi preparaţii;
– Cheltuieli cu chirii;
– Cheltuieli cu asigurări;
– Cheltuieli de reclamă şi publicitate;
– Cheltuieli de transport;
– Cheltuieli de deplasare;
– Cheltuieli cu serviciile bancare;
– Cheltuieli cu serviciile executate de terţi;
– Cheltuieli cu materiile prime;
– Cheltuieli administrative;
– Cheltuieli cu materiale consumabile;
– Cheltuieli cu energie şi apă;
– Cheltuieli de leasing;
– Cheltuieli cu comisioane şi onorarii;
(Iar lista poate continua)

Un buget de venituri şi cheltuilei este un instrument care va indica în orice moment starea de „sănătate” a firmei dvs. Pentru a avea parte de un buget util e nevoie de o analiză atentă şi periodică. De asemenea e nevoie şi de un efort permanent care, dacă este neglijat fie şi o lună sau două, duce la anomalii ce vă pot furniza date eronate. Aşa că, decât să faceţi un buget pe care să-l uitaţi, mai bine renunţaţi. Cu toate că, fără buget nu existaţi ca afacere…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.