Vlădescu anunţă sfârşitul cotei unice şi impozit progresiv

România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tutoror pensiilor, concomitent cu scăderea TVA, susţine ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

“Romania are mare nevoie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, pentru functionarea in continuare a statului, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem”, afirma ministrul finantelor Sebastian Vladescu. Intr-un interviu acordat ZF, el sustine ca actuala cota unica de 16% nu mai poate sustine bugetul in conditiile in care recesiunea va fi in acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte.

Ministrul lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii şi asigurari de sanatate private. El afirma ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011. Impozitul pe profit ar urma sa scada anul viitor la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei, dar Vladescu nu renunta la impozitul forfetar.

El spune ca optiunea pentru impozitarea progresiva este sustinuta de toate expertizele tehnice care arata ca la actuala stare a economiei, cu recesiune mai mare de 1,5% in 2010 şi perspective foarte rezervate pentru 2011, cota de 16% nu mai poate sustine bugetul astfel incat sa fie finantate in continuare educatia, sanatarea sau pensiile. “Pentru fiecare lucru exista o anumita perioada de viata. Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat şi nu o spun ca sa lansez o discutie politica, pentru ca proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global (…) este o optiune strict profesionala, bazata pe calcule ale expertilor din minister”, a declarat Vladescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.