Posibilă creştere a PIB în Trim. II

Produsul Intern Brut al României va înregistra, în trimestrul al doilea, o creştere apropiată de zero, comparativ cu primul trimestru, al anului, dar nu este exclusă şi posibilitatea unei creşteri pozitive, arată într-o analiză Raiffeisen Bank.

‘Imaginea de ansamblu sugerează că în trimestrul al doilea activitatea economică s-a îmbunătăţit comparativ cu trimestrul precedent’, precizează economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.  În luna mai, producţia industrială a crescut cu 0,3 procente în luna mai, aceasta fiind a trei lună de creştere la rând. De asemenea, vânzările cu amănuntul au crescut cu un procent în luna mai. În plus, în sectorul construcţiilor producţia a continuat să scadă dar într-un ritm mai scăzut decât în lunile precedente. Analiştii Raiffeisen Bank estimează că numărul persoanelor care au primit ajutoare de şomaj a scăzut atât în luna mai cât şi în luna iunie. În plus, rata şomajului a scăzut şi ea uşor în luna iunie. Pe baza experienţei anterioare precum şi a situaţiei din alte ţări, există un decalaj între rata şomajului şi ceilalţi indicatori.

Pe piaţa monetară, leul s-a apreciat rapid în cursul ultimei săptămâni şi a recuperat complet pierderile înregistrate după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor. Pe piaţa interbancară nu s-au înregistrat mişcări importante, iar dobânzile nu au fost afectate de decizia Curţii Constituţionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.