Primar executat de propria soacră

De-a lungul ultimilor aproximativ 18-19 ani, aplicarea legilor fondului funciar (alea cu recuperarea, fie şi ciuntită, a pamânturilor moşilor şi strămoşilor noştri) a născut tot felul de situaţii hilare, dramatice, crâncene sau – rarissim – exemplare prin păşnicia lor. Situaţii în care oamenii în tribunale se luptau, sudalmi înşirau, papirusuri şi registre agricole invocau zi de vară până-n seara pentru a redeveni proprietari pe terenurile luate cu pistolul la ceafă de autorităţile comuniste. În foarte multe cazuri, aceste retrocedări “beneficiau” din plin de grămezile de abuzuri comise tocmai de persoanjele menite să aplice aceste legi ale fondului funciar. Cel mai adesea, aceste abuzuri rămâneau nepedepsite sau, în cel mai bun caz, erau încredinţate unor viitoare crunte răzbunări ale bunului Dumnezeu.

În mod exceptional, însă, un primar dintr-o comună a judeţului Satu Mare – localitatea purtând numele lichidului vital – a fost aspru priponit de instanţa de judecată datorită repetatelor plângeri şi insistenţe ale… soacrei ! Pe scurt, faptele arată cam aşa: primarul Mihai Apan din comuna Apa a rupt, în urmă cu vreo 25 de ani, toate relaţiile diplomatice cu soacră-sa şi, atunci când aceasta a picat pe tromful lui – adică avea nevoie de semnătura lui pentru a-şi primi titlul de proprietate conform legilor fondului funciar -, a depus multiple eforturi pentru a o “luxa” exemplar, aşa cum numai un ginere ofticos poate face. Soacra, Maria Mureşan din satul Someşeni, nu s-a lăsat mai prejos şi l-a pârât la toate instituţiile posibile şi imposibile, inclusiv ( în vara lui 2005) la Judecătoria Satu Mare. După 15 termene de judecată în dosarul 5364/2005, fix în data de 31 ianuarie 2007 se dă o minunată sentinţă –  nr. 557/2007 – prin care abrasul primar este obligat să-i dea “odioasei” soacre nu numai titlul de proprietate pentru pământurile ei, ci şi să-i dea acesteia “10 lei pe zi de întârziere, calculate până la eliberarea titlului de proprietate”. După ce a văzut că a pierdut razboiul principal cu soacră-sa, primarul Mihai Apan a trecut la faza a doua: lupta de gherilă.

Atâta a tot pasat problema de la el la Prefectură, de acolo la Oficiul de Cadastru şi înapoi la el, că timpul s-a scurs necruţător şi s-a adunat aproximativ 1500 de zile trecute de la sentinţa amintită mai sus, fără ca Maria Mureşan să se vadă cu râvnitul titlu de proprietate în mână. Aşa că, firesc, s-a ajuns până la urmă ca, prin încheierea nr. 1626/27.04.2010 pronunţată în dosarul nr. 4702/296/2010 a Judecătoriei Satu Mare, sentinţa principală să fie investită cu formula executorie. S-au încercat, evident, diverse alte tergiversări şi tertipuri, dar în final primarul Mihai Apan îi va da azi aproape 16.000 lei tocmai inamicului cel mai înversunat din familie. Anturajul său speră ca dom’ primar să se lecuiască de naravul “faultării” soacrei, că altfel sigur îl aşteaptă şi alte tipuri de… penalizări.

Şi pentru că nu vrem să ne credeţi doar pe cuvânt  vă punem la dispoziţie în format PDF sentinţa şi încheierea.

2 Comentarii la "Primar executat de propria soacră"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.