Noul sistem de compensare dezavantajează pacienţii

Mii de bolnavi ar putea să renunţe la tratamentul pe care îl fac, pentru că nu-şi vor permite să-l plătească, având în vedere aplicarea noului mecanism de compensare. Aplicarea noului mecanism de compensare a medicamentelor va determina mii de pacienţi să renunţe la tratament pentru că nu-şi vor putea permite să-l plătească, spun reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), care cer CNAS să renunţe la aplicarea noului sistem.

“Potrivit unui calculator a contribuţiei personale a fiecărui pacient, instalat pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică coplata. Astfel, în cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei cu o substanţa activă cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului de 12,82 lei.

Menţionăm că acesta este preţul unei doze, iar un pacient cu hepatită are nevoie (în funcţie de schema terapeutică aprobată de Casa de Asigurări de Sănătate) de 4-6 pastile pe zi. Un calcul simplu arata că în acest caz, pacientul trebuie să plătească pe lună minimum 1.538 lei”, spun reprezentanţii COPAC, ceea ce va determina ca majoritatea pacienţilor să renunţe la tratament pentru că nu îşi vor putea perminte să plătească.

“Până când nu primim toate listele să vedem comparativ ce înseamnă fiecare schemă de tratament ăn parte sunt scheptic şi cred că noul sistem de compensare va fi în dezavantajul pacienţilor pentru că vor fi nevoiţi, ca pentru aceleaşi medicamente, să plătească bani mai mulţi” a declarat Preşedintele Colegiului Naţional al Farmaciştilor, Dumitru Lupuliasa . Cinci milioane de bolnavi vor fi afectaţi de noua schemă de compensare a medicamentelor pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate intenţionează să o aplice de la 1 iulie, potrivit asociaţiilor de pacienţi şi producătorilor de medicamente.

De la 1 iulie, întreg sistemul de compensare a medicamentelor se va schimba.Va exista un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum este în prezent. Astfel, de la acest preţ se va stabili cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.