Cotă unică 20% şi TVA 25%

FMI a cerut Guvernului, după decizia Curţii Constituţionale de oprire a diminuării pensiilor, să majoreze TVA la 25%, să urce cota unică de impozitare la 20% şi să crească şi contribţiile de asigurări sociale, dar autorităţile române au insistat că doar majorarea TVA la 24% asigură suficienţi bani.

În cazul TVA, solicitarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) era pentru o majorare la 25%, dar acompaniată de eliminarea impozitului unic, au declarat surse guvernamentale. “FMI a solicitat o cotă unică de impozitare de 20%, o creştere a contribuţiilor de asigurări sociale şi o majorare a TVA la 25%, dar simultan cu eliminarea impozitului minim pentru a nu afecta excesiv mediul de afaceri. Guvernul a insistat însă în negocieri că doar majorarea TVA la 24% va asigura suficiente fonduri pentru respectarea ţintei de deficit”, au arătat sursele.

Guvernul a decis sâmbătă creşterea TVA de la 19% la 24%, de la 1 iulie, fără a majora şi cota unică de impozitare. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, la finalul şedinţei de guverm că majorarea TVA de la 19% la 24% a fost deja agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi asigură până la sfârşitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permiţând României să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.