Prefectul Eugeniu Avram cere explicaţii primăriei din Carei

monument-carei

foto:buletindecarei.ro

În timp ce unii plătiți de stat tocmai pentru a proteja cultura și tot ceea ce ține de ea o dau cotită în funcție de cum bate vântul, dr. Eugeniu Avram a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu ocupă degeaba funcția de prefect . După ce a aflat despre situația de la Carei referitoare la amplasarea unor beculețe ornamentale pe Monumentul Ostașului Român, reprezentantul Guvernului în teritoriu a trecut la fapte.

„Am luat la cunoştinţă atât poziţia conducerii Primăriei din Carei cât şi pe cea a Direcţiei pentru Cultură, însă eu nu mă mulţumesc cu atât. În cursul zilei de astăzi (9 ianuarie) am trimis o adresă către Primăria din Carei prin care cer conducerii instituţiei să prezinte toată documentaţia prin care s-a dispus instalarea iluminatului ornamental pe monument. În urma analizei acelei documentaţii, într-un timp cât mai scurt, voi avea un răspuns” a declarat azi în exclusivitate pentru Sătmăreanul, prefectul județului.

Cu toate că ne-am fi aşteptat ca directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, Gheorghe Pop Silaghi (poetul George Vulturescu) să ia o atitudine fermă cu privire la cele întâmplate la Carei, poziţia acestuia este cât se poate de ciudată. Dorind parcă să nu se amestece prea mult în această dispută, cu toate că în alte dăţi se arăta ca un înverşunat luptător al conservării monumentelor naţionale aflate pe raza judeţului, Vulturescu ne-a declarat că „există două legi. Într-una se vorbeşte despre protejarea patrimoniului naţional şi cultural iar în cea de-a doua despre scoaterea în evidenţă a monumentelor şi promovarea acestora în viaţa publică. Ori, acolo ce s-a făcut? Prin iluminarea Monumentului Ostaşului Român nu s-a făcut decât promovarea acestuia. Colegul meu a fost la faţa locului şi a constatat că monumentul nu a fost deteriorat prin instalarea iluminatului ornamental de sărbători. Eu consider că nu se poate vorbi de profanarea acestui simbol naţional şi nici despre aplicarea vreunei sancţiuni în acest caz. Este o chestiune foarte delicată. E o problemă de nuanţă”.

În treacă fie spus „dacă e o problemă delicată” se pare că reprezentantul Ministerului Culturii în judeţul Satu Mare nu doreşte să supere pe nimeni preferând să privească de la distanţă evoluţia lucrurilor. Că tot se va găsi cineva care să rezolve problema!  Până una, alta, dezbaterile pur teoretice despre importanţa păstrării şi conservării monumentelor naţionale sunt mult mai lipsite de pericol (şi în plus au avantajul că nici nu supără pe nimeni) decât luarea unei poziţii ferme într-o problemă tangentă cu instituţia pe care are onoarea să o conducă.

7 Comentarii la "Prefectul Eugeniu Avram cere explicaţii primăriei din Carei"

 1. Nicu   9 ianuarie 2013 at 10:22 pm

  pentru iluminat s-a alocat un miliard de lei.
  sunt curios daca a fost organizata licitatie pentru ac lucrare ca prea e mare suma pentru ce caricaturi de lumini au fost prin oras.

  Răspunde
 2. dorin   10 ianuarie 2013 at 10:07 am

  Domnule Vulturescu,legea la care va referiti pentru scoaterea in evidenta a monumentelor se refera la luminile de ecleraj nu la BECULETE SPANZURATE DE MONUMENT.Sunt convins ca acest lucru nu s-a facut din dorinta de profanare ci din necunoastere so prostie,dar din punctul meu de vedere e la fel de grav!

  Răspunde
 3. Daniel   10 ianuarie 2013 at 12:56 pm

  Nea Vulturescu, daca asa mult ti la scoaterea in evidenta, pai ia fa bine si scoate in evidenta multele busturi si mon umente din Satmar, care zac in bezna noaptea, in timp ce maghiarii si le-au luminat mai ceva ca Statuia Libertatii. Asa ca fa-ti datoria pe care o ai de facut, lasa excursiile in China si frecat menta, ca esti acolo de atata timp ca zici ca ai mostenit functia.

  Răspunde
 4. Mihai   11 ianuarie 2013 at 1:39 pm

  In timp ce toate busturile si bisericile maghiare din CAREI sunt lustruite si bine intretinute, pentru cele romanesti primaria nu gaseste niciodata fonduri sau alte modalitati de intretinere.Singurul municipiu din Romania care refuza comunitatii romaneste un reprezentat ;primaria cu doi primari UDMR;cine e discriminat ?unde e civilizatia de care fac atata caz minoritatile care au mai multe drepturi decat bastinasii!!!

  Răspunde
 5. Pingback: Amendă pentru montarea becurilor ornamentale pe Monumentul Ostaşului Român din Carei | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

 6. Györgypálosi   18 februarie 2013 at 6:37 pm

  Voi din orice faceti probleme nationale. Sa stiti ca ilumiatul bisericilor maghiare care sunt iluminate mai ceva ca Statuia Libertatii sunt platite de comunitatea respectiva.
  Sa va fie de rusine, ca ar fi bine sa va ocupati de ingrijirea statuielor si bisericilor voastre ce asteptati sa faca altii ?? Unde sunt BASTINASII ????

  Răspunde
 7. careiu   19 februarie 2013 at 10:12 am

  bastinasii platesc taxele si impozitele la bugetul local din care primarul jeno plateste pentru asociatiile maghiare cat vrea muschiul lui sfidand comunitatea romaneasca.daca mai luam in calcul ca potrivit fluturasului de salar are poprire pe salar de 5 ani ne dam seama ce fel de gospodar estem.
  adica romanii trebuie sa plateasca pentru renovarea statuii lui avram iancu iar din bugetuil local se face bust pentru grof si pentru mesele lui ekemen si tokos care au fieful in spatele bisericii reformate!!!!

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.