Tot mai mulţi îşi “dau sângele” pentru a-şi ajuta semenii

4.900 litri de sânge! Acesta este volumul de sânge donat de către sătmărenii care au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Satu Mare, în cursul anului trecut. De altfel, în 2010 a crescut atât numărul donatorilor cât şi cel al cantităţii de sânge recoltat comparativ cu anul precedent. Potrivit directorului instituţiei, dr. Doiniţa Crişan, anul trecut 10.810 sătmăreni s-au gândit să-şi ajute semenii donând “o picătură de viaţă”, faţă de 10.400 câţi au fost în 2009. Cu toate astea, şefa instituţiei sătmărene nu pune pe seama crizei economice creşterea numărului de donatori de sânge, înregistraţi anul trecut. “Pur şi simplu, au fost mai mulţi”, vine explicaţia dr. Doiniţa Crişan. Situaţia este cumva paradoxală dacă luăm în calcul greutăţile de care au dat oamenii anul trecut, mai ales familiile sărace. Şi asta dacă ne gândim că toţi ce-i care trec pragul instituţiei cu intenţia de a devenii donatori, beneficiază, pe lângă un set de analize complete şi de o zi liberă de la locul de muncă, şi de şapte tichete de masă! Şi poate pentru a intra cumva în “graficul normal”, înainte de sărbătorile de iarnă, numărul donatorilor a săltat de la media de aproximativ 800 de recoltări pe lună, la 1.200 în decembrie. “Aşa se întâmplă întotdeauna înainte de sărbători. Nu doar de Crăciun sau de Anul Nou. Şi înainte de Paşti sau Rusalii, situaţia este asemănătoare”, explică dr. Doiniţa Crişan. Cu toate că în bună parte necesarul de sânge al spitalelor din judeţ este acoperit, există şi câteva deficienţe. Şi cele mai mari lipsuri se înregistrază la grupele sanguine cu Rh (-) şi în special la grupa AB IV (-).

Cea mai mare cerere este din partea Spitalului Judeţean Satu Mare, apoi urmează spitalele din: Carei, Negreşti şi Tăşnad.

Sătmărenii care se gândesc să devină donatori trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Regula principală este legată de vârstă: donatorul trebuie să aibă cel puţin 18 ani. Apoi, să nu fie suferinzi, sau să nu fi suferit în antecedente de: hepatită, SIDA, TBC, sifilis, boli neuropsihice sau de diabet insulino-dependent.

Donatorii de “profesie” mai trebuie să ştie că între două recoltări succesive trebuie să treacă cel puţin 60 de zile. Iar cantitatea de sânge recoltată la o şedinţă este de 400 ml.

Un Comentariu la "Tot mai mulţi îşi “dau sângele” pentru a-şi ajuta semenii"

  1. Pingback: Tweets that mention Tot mai mulţi îşi “dau sângele” pentru a-şi ajuta semenii | Satmareanul - ziar online de Satu Mare -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.