Peste 100 de sătmăreni şi-au pierdut în iulie actul de identitate

Potrivit statisticilor Serviciului de Evidenţă a Persoanelor (SJEP) Satu Mare, în cursul lunii iulie au fost puse în legalitate 1.640 de persoane. Dintre cei care s-au adresat angajaţilor instituţiei, 123 au fost tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani care au cerut eliberarea primului act de identitate. „Dar am avut şi două persoane de peste 18 ani cărora le-am eliberat primul act de identitate. Cu toate acestea, cei mai mulţi au solicitat schimbarea documentului din cauza expirării”, a declarat directorul executiv al instituţiei, Ionel Torja. La aceştia se mai adaugă şi 116 persoane care au cerut schimbarea în acte a numelui, prenumelui, sau datei şi locului naşterii. Nu au fost puţini nici cei care şi-au pierdut actul de identitate. „În luna iulie am înregistrat 110 astfel de cazuri. Alţi 14 sătmăreni au cerut eliberarea actelor de identitate după ce au declarat că cele vechi le-au fost furate iar alţi 42 de cetăţeni au solicitat înlocuirea documentelor deteriorate”, spune Ionel Torja.

De ce acte aveţi nevoie la schimbarea buletinului? Certificatul de naştere al solicitantului în original şi copie, Certificatul de căsătorie în original şi copie (în cazul persoanelor căsătorite), actul de identitate vechi, actul prin care se face dovada spaţiului de locuit în original şi copie, timbru fiscal respectiv taxa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate care se achită la ghişeul SEP.

Situaţia se complică în cazul în care solicitantul nu are nici certificat de naştere iar buletinul de identitate i-a expirat. Şi, asemenea cazuri nu sunt tocmai puţine. Ce e de făcut? În primul rând, cetăţeanul are nevoie de un act de identitate provizoriu cu care să se prezinte la Serviciul de Stare Civilă a Primăriei administraţiei locale unde s-a născut. De obicei, noul certificat de naştere se eliberează în ziua solicitării, însă cetăţeanul va avea de scos din buzunare 100 de lei. Cu actul proaspăt obţinut, actul prin care se face dovada spaţiului de locuit, buletinul provizoriu şi un timbru fiscal trebuie apoi să se prezinte la SEP unde, după completarea unei cereri tipizate şi plata taxei de 7 lei, contravaloarea cărţii de identitate va intra în câteva zile în posesia noului document.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.