Simboluri astrale în arhitectura tradițională

expo

Galeria Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarae Culturii Tradiționale (CJCPCT) va găzdui marți, 24 martie, de la ora 16.00, vernisajul unei inedite expoziții de fotografii intitulată „Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană”. Expoziția va fi deschisă în perioada 24 martie-14 aprilie 2015, de luni până joi, în intervalul orar 08.00-16.00, iar vineri între orele 08.00 și 13.00.

Ideea acestui proiect fotografic a apărut în mod firesc după repetatele incursiuni ale artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare în lumea satului maramureșean. Deși băimărean, acesta a venit permanent în contact cu universul ancestral rural, de care este fascinat încă de la sfârșitul secolului XX. Maramureșul este de fapt una dintre cele mai mari atracții ale României pentru artiștii fotografi din întreaga lume.

Datorită importanței conservării patrimoniului cultural tradițional în contextul integrării europene, s-a evidențiat necesitatea tratării acestui subiect fotografic printr-un proiect mai amplu, capabil să analizeze complexitatea simbolisticii din artă și în special din arhitectura tradițională maramureșeană și din alte zone ale României.

Astfel. se evidențiază o suită de simboluri solare, selenare și astrale care pot fi găsite în sculpturile pe care meșterii populari le-au executat pe binecunoscutele porți și biserici de lemn din județul Maramureș. Uimitor este că această „civilizație a lemnului” se întinde în toată zona Transilvaniei de Nord, ținând cont de realitățile locale ale județelor: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Fiecare dintre aceste județe transilvane are specificul său local și de aceea proiectul trebuie să scoată în evidență acest lucru.

Scopul proiectului fotografic „Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană” este de a analiza și de a promova simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureș în România și pe plan internațional în așa fel încât să se facă cunoscut patrimoniul material,tradițiile și obiceiurile precum și frumusețea peisajului rural. Cultura rurală este surprinsă prin imagini sugestive și reprezentative astfel încât să se contureze land-mark-uri (imagini simbol) pentru „brand-ul” nordului României. În Maramureș se găsesc renumitele biserici de lemn, opt dintre ele declarate monumente UNESCO, ce pot fi considerate bijuteriile patrimoniului Transilvaniei de Nord.

Simbolurile astrale au fost și mai sunt încrustate de meșterii populari maramureșeni încă din zorii civilizației rurale. Unii specialiști s-au exprimat că ar fi chiar de sorginte pre-dacica. Frumuseți și valori pot fi întâlnite la tot pasul în vechile localități din toate țările zonei: Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Tara Oașului. Prezente pe elementele de arhitectura populară, ele au început să fie imortalizate prin fotografiile din cadrul acestui proiect. Proiectul pune întrebări importante: Care sunt simbolurile astrale de pe meleagurile noastre ? Care este specificul acestor simboluri ? Prin ce se caracterizează simbolurile care continuă de fapt cultul antic solar ? Poate fi simbolistica noastră o contribuție la cultura mondială ? S-au conturat deja câteva mesaje fotografice în cadrul acestui proiect. Aceste întrebări își caută răspunsuri în continuare iar proiectul fotografic străbate deja zona, printr-o expoziție itinerantă care va poposi în locații ardelene reprezentative unde localnicii vor putea vedea lumina zăvorâtă în lemn, rememorând vremurile în care strămoșii lor erau adoratorii soarelui asemenea oamenilor antichității.

Expoziția marchează „Anul Internațional al Luminii-2015” al cărui simbol este chiar soarele, sau așa cum este denumit acest astru în satele noastre: „sfântul soare”. Civilizația rurală în toată ancestralitatea ei poate fi cunoscută cel mai bine prin simbolurile astrale atât de încărcate de semnificații și de istorie veche. Arhitectura maramureșeană este un muzeu viu al miturilor și credințelor noastre milenare și o adevărată carte deschisă pentru a putea promova cu adevărat meleagurile noastre ardelene.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean (CJ), CJCPCT, Asociația „Millennium”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.