Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4.500 de ani !

craniu

În urma restaurării unei calote craniene (partea superioară a cutiei craniene), descoperită împreună cu alte resturi de oase aparținând scheletului unei femei ce a trăit în urmă cu aproximativ 4.500 de ani în Munții Apuseni (România), cercetătorii au ajuns la o concluzie „nefirească” raportat la cunoștințele noastre actuale despre începutul Epocii Bronzului.

Nici mai mult, nici mai puțin, cercetării Muzeului Național „Unirea” din Alba Iulia susțin că femeia a fost operată pe creier, iar intervenția chirurgicală a avut succes, aceasta supraviețuind operației.

Calota craniană studiată prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenție umană. În literatura de specialitate această operație este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene. Potrivit cercetătorilor muzeului din Alba Iulia, intervenția a avut ca scop drenarea unei infecții. Mai mult decât atât, specialiștii spun că operația a fost făcută cu o tehnică ireproșabilă, și că pacienta a supraviețuit intervenției.

O expertiză efectuată recent de un grup de antropologi scoțieni, a confirmat faptul că este vorba de o intervenție chirurgicală și că este cea mai complicată operație de acest gen descoperită până acum în Europa antica și, în același timp, cea mai veche de pe bătrânul continent.

Resturile scheletului femeii, au fost descoperite în apropierea localității Livezile (județul Alba).
Sursa foto: www.adevaruldespredaci.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.