“Scutecele Domnului” – desert de post

preparare1

Scutecele Maicii Domnului

scuteceledomnului_400

“Pelincile Domnului” sau “Scutecele Domnului” sunt numele unei prăjituri tradiționale de post ce se prepară mai ales în mediul rural, în Ajunul Crăciunului. Reţeta diferă ușor de la o regiune la alta a ţării, în mare fiind asemănătoare şi având acelaşi sens ritualic: întâmpinarea pioasă a Pruncului Iisus.

Femeile evlavioase din vechime au simţit, probabil, nevoia de a face ceva deosebit pentru această zi de Ajun, când se aud peste tot colindătorii, cântând despre scutecele pruncului Sfânt. De aceea, simbolic, această prăjitură, ce se face pentru a fi mâncată în casă drept singura hrană din ziua respectivă, dar şi pentru a fi dată de pomană, se numește chiar scutecele sau pelincile Domnului, având forma unor scutece subţiri.

”Scutecele Domnului” – rețetă

Ingrediente: un pahar făină de grâu “Gold Maya”; un sfert de pahar cu apă; sare. Pentru sirop este nevoie de: ½ pahar miez de nucă pisat; ½ pahar mac; un pahar zahăr; trei linguri miere; un pahar apă.

Mod de preparare

Din făină “Gold Maya”, apă şi sare se frământă un aluat dens, nedospit, care se lasă la odihnă pentru 30 minute. Aluatul se întinde într-o foaie subţire (ca pentru tăieţei), se pune într-o tavă şi se usucă în cuptor până este aproape gata. După ce se scoate din cuptor, fierbinte, se taie romburi mici sau se rupe cu mâinile bucăţele de 2×2 cm. Din zahăr, miere şi apă se fierbe siropul. Macul se opăreşte 10-15 minute, se strecoară prin sită şi se răceşte. Bucăţelele de aluat se stropesc bine cu sirop, se presară cu mac şi cu nuci, se lasă să se îmbibe siropul timp de 4-6 ore.

Această mâncare se recomandă ca desert în zile de post dar și în Ajunul Crăciunului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.