„Aurul și argintul antic al României” (Galerie foto)

Comori1

Comori2

Comori3

Comori4

Comori5

Comori6

Comori7

Comori8

Comori9

Comori10

Comori11

Comori12

Comori13

Comori14

Comori15

Comori16

Comori17

Comori19

Comori20

Comori21

Comori22

Comori23

Comori24

Comori25

Comori26

Comori27

Comori28

Comori29

Comori30

Comori31

Comori32

Comori33

Comori34

Comori35

Fascinanta expoziție dedicată aurului și argintului antic al României a fost vernisată azi (17 septembrie) după-amiază la Muzeul de Artă din Satu Mare. La eveniment au participat zeci de împătimiți ai istorie, iubitori de artă și de frumos. Dintre oficialități la eveniment au participat prefectul Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și viceprimarul municipiului, reședință de județ, Marcela Papici.
La vernisajul de azi a participat și directorul Muzeului Național al României, dr. Ernest Oberländer Târnoveanu. Din cadrul evenimentului nu au lipsit nici momentele artistice susținute de soprana Nicoleta Colcear de la Opera Naţională Română din Timişoara şi de pianistul Ladislau Roth din Israel.
Expoziția acoperă o perioadă ce începe odată cu apariţia pieselor de aur pe teritoriul ţării noastre şi se încheie în antichitatea târzie, din mileniul al V-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr. O parte importantă din artefactele expuse provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, şi peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi de istorie din ţară. Expoziţia reprezintă o ocazie unică pentru publicul sătmărean de a admira cele mai valoroase tezaure ale României, ce reconstituie istoria artei şi însăşi istoria ţării, din perspectiva capodoperelor făurite din metal nobil.
Printre artefactele expuse se află și câteva piese descoperite de-a lungul anilor pe teritoriul județului Satu Mare. Este vorba despre: fibula de aur de la Dindești; tezaurul de monede de argint de la Turulung; Un inel din aur de la Medieșu Aurit; două aplici vestimentare confecționate din aur, descoperite la Urziceni și o broșă din aur de la Cămin.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă (Piaţa Libertăţii, nr. 21) în intervalul 18 septembrie-2 noiembrie (zilnic între orele 10.00-18.00, cu excepţia zilelor de luni). Preţul unui bilet este de 10 lei, iar al aceluia cu reducere este de 5 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.