Romii au petrecut de ziua lor la Casa de Cultură (galerie foto)

ziua-rromilor-sm19ziua-rromilor-sm01ziua-rromilor-sm02 ziua-rromilor-sm03 ziua-rromilor-sm04 ziua-rromilor-sm05 ziua-rromilor-sm06ziua-rromilor-sm10 ziua-rromilor-sm11 ziua-rromilor-sm12 ziua-rromilor-sm13 ziua-rromilor-sm14 ziua-rromilor-sm15 ziua-rromilor-sm16 ziua-rromilor-sm17 ziua-rromilor-sm18 ziua-rromilor-sm20
Pirande costumate în rochii viu colorate, dansuri ţigăneşti şi muzică pe măsură pe scena Casei de Cultură din Satu Mare, la spectacolul organizat cu ocazia „Zilei Internaţionale a Romilor”. La programul artistic care a început la ora 15.00 au participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, respectiv directorul de cabinet al prefectului, Raul Băbţan. De la eveniment nu a lipsit nici preşedintele Partidei Romilor Satu Mare, Horvath Ignac însoţit de alaiul de preşedinţi locali ai formaţiunii politice.

În fiecare an, în ziua de 8 aprilie e mare sărbătoare pentru romii de pe întregul mapamond. Este data la care îşi sărbătoresc ziua aşa cum ştiu ei mai bine, prin cântece şi dansuri în care nu-i întrece nimeni, susţin pirandele prezente la spectacolul de azi.

La început s-a intonat imnul romilor „Gelem, Gelem”, în limba romani, după care oficialităţile au adresat câteva mesaje cu ocazia „Zilei Internaţionale a Romilor”. Invitându-l în scenă pe Mircea Govor, preşedintele Horvath Ignac l-a numit pe acesta „prietenul romilor, deoarece ne ajută de fiecare dată când mergem pe la el”. Apoi a început spectacolul propriu-zis, spre deliciul auditoriului. Pe scenă au urcat trupe de dans din Tiream, Stâna şi Tăşnad, evoluţiile lor fiind mult aplaudate de către cei aflaţi în sală.

Spectacolul a fost organizat de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Partida Romilor „Pro Europa”, Centrul Creştin al Romilor, Alianţa Democratică a Romilor şi Romii Gabori din Sătmar, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale şi Biroul Judeţean pentru Romi Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.