Când legea însăşi duce la o “teorie a conspiraţiei”

Nu există zi lăsată de Dumnezeu în care să nu auzim sau să nu citim prin toate ziarele posibile şi imposibile despre tot felul de matrapazlîcuri făcute de reprezentanţi ai autorităţilor publice (de la primari la miniştri şi înapoi) aflaţi în rentabile cîrdăşii cu patroni, patronaşi şi patronei de firme private. Iar într-un oraş de cuscri precum e Sătmarul, astfel de “teorii ale conspiraţiei” – perfect reale sau doar imaginate – nu aveau cum să nu aibă adepţi convinşi. În mod excepţional, acum vom prezenta succint o întâmplare în care “teoria conspiraţiei” nu se justifică (fără să ne zdruncine, totuşi, nici un pic convingerea că există destul de multe care sunt întemeiate).
Ioan Oprea (foto) a relatat unui redactor de la Sătmăreanul o istorioară extrem de interesantă la prima vedere. Cică s-a dus în ziua de 5 octombrie a.c. la Prefectură să obţină două apostile pe nişte acte de care au nevoie fiica sa şi ginerele aferent, aceştia aflându-se în Portugalia la muncă. El avea la mână şi o împuternicire notarială pentru a le reprezenta interesele acestora în faţa autorităţilor româneşti. Când a ajuns la Prefectură, i s-ar fi spus că împuternicirea nu face doi bani şi, prin urmare, nu poate obţine apostilele necesare. În schimb – şi aici apare partea interesantă ! – i s-ar fi spus de la Prefectură să facă bine să se ducă la o firmă privată de intermedieri care să-i rezolve problema cu apostilele care se eliberează tot de Prefectură. “Măi, să fie! Cum adică ?? Are cineva din Prefectură afaceri cu firma privată de intermedieri ?”

O explicaţie lămuritoare şi…

La Instituţia Prefectului Satu Mare, apostilele sunt semnate de subprefectul Pataki Csaba sau de o altă persoană desemnată de la Serviciul Juridic – dar cererile sunt înregistrate şi actele sunt întocmite de Adriana Inoan, secretar la Cancelaria Prefectului. Prin urmare, am mers “pe fir”. Şi ne-am lămurit. “Îmi amintesc perfect de domnul Oprea. A fost aici, a vrut să obţină apostilarea a două certificate de cazier pentru fiica sa şi pentru ginere, dar eu nu am putut să-i rezolv problema pentru că nu avea absolut nici un act doveditor a gradului de rudenie dintre dânsul şi fiica sa, de exemplu. Pe el îl chema Oprea, pe ea Turcsany – şi el nu avea nici certificatul de naştere al fiicei, nici certificatul de căsătorie al acesteia, adică – din punct de vedere al strictelor proceduri legale referitoare la apostile – nu avea nici un act. Iar împuternicirea notarială pe care a arătat-o era din 2008 şi nu se referea la obţinerea apostilei, ci doar la reprezentarea în cazul unor tranzacţii imobiliare. În aceste condiţii, evident că nu am putut să-i întocmesc actele cerute, nu aveam nici un suport legal. Ca să nu creadă că eu intenţionat nu aş vrea să-i întocmesc actele, l-am rugat să stea de vorbă cu domnul subprefect Pataki, el fiind cel care semnează apostilele. A vorbit cu el şi, când a văzut că nu are actele în regulă, dar că totuşi omul are mare nevoie de apostile pentru rudele sale din Portugalia, domnul Pataki i-a sugerat să se adreseze unei firme de intermedieri. Domnul Oprea a plecat şi peste o oră a avenit un reprezentant al Agenţiei Şerbănescu SRL, a depus actele cerute de lege pentru persoanele juridice – acestea având de depus alte acte decât persoanele fizice ! – şi s-au eliberat apostilele necesare”, a explicat limpede Adriana Inoan.

… o ciudăţenie de lege

După aceste lămuriri, evident că apărea o întrebare legitimă (credem noi): cum paraipaştele şi lumânaşterea se întâmplă că o persoană fizică are acte în neregulă şi, prin urmare, nu obţine apostilă dacă se adresează direct şi personal la Prefectură, dar obţine râvnita apostilă – având aceleaşi acte ! – dacă apelează la o firmă de intermedieri ??! Ceva nu e “koşer” în treaba asta, nu ? Tot Adriana Inoan explică procedura care este scrisă clar în lege: “Pe mine mă interesează ca actele pe care le primesc pentru soluţionarea unei cereri de apostilare să fie în perfectă regulă. În lege se precizează că o persoană juridică, adică o firmă, poate reprezenta o persoană fizică pentru obţinerea apostilei. Şi firma trebuie să-mi depună următoarele acte: contractul de reprezentare, delegaţia de reprezentare, cererea propriu-zisă şi chitanţa care dovedeşte că a achitat taxa legală. Firma “Şerbănescu” a depus toate actele cerute de lege pentru obţinerea apostilelor pentru rudele domnului Oprea, deci normal că apostilele au fost eliberate. Asta e legea, nu am făcut-o noi. Noi doar o respectăm.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.