Gabriela Sas – o pasiune numită modelling

„Am pornit când am avut 18 ani. Iniţial, ceea ce pornisem nu avea mai nimic dintr-o afacere, mai degrabă aş spune că a pornit realmente numai din pasiune. Pentru că şi eu am fost model aici la Satu Mare de la vârsta de 15 ani. Şi când am avut eu deja vârsta de 18 ani, domnul care preda cursurile de manechine – Ciprian Supuran – s-a căsătorit, iar în Satu Mare nu mai era nimeni care să predea cursuri de manechine, astfel că mi-am zis atunci: „OK, hai să încerc eu asta !”

„Am început, cum spuneam, atunci când aveam 18 ani, în colaborare cu Clubul „Unio”. Pe atunci nu aveam o firmă, pur şi simplu lucram ca şi colaborator cu ei – şi acolo am stat şi am muncit până în anul în care acel club s-a închis.”

„După aceea am continuat la Casa de cultură, unde am inceput să lucrez pe firma „GABY’S MODELS” – acesta a fost numele meu de scenă la începuturile mele şi a şi rămas nu ca o marcă înregistrată, pentru că atunci nu aveam bani să-l înregistrez astfel, dar totuşi ca un nume cu personalitate .”

„În această „afacere” – deşi eu cred că acest termen este cam impropriu pentru ceea ce fac – interesant şi important pentru mine este că lucrez ceea ce într-adevăr îmi place, tot ceea ce fac continui să fac în primul rând din pasiune, pun mult suflet în ceea ce fac.”

„Până de curând chiar nu m-a interesat în mod deosebit partea financiară. Abia acum, în ultimii doi ani – când într-adevăr văd lipsa banilor – a început să mă preocupe cumva şi latura asta, dar în general rămâne totul aşa cum v-am spus de la început: am pornit totul ca o pasiune şi va rămâne mereu o pasiune, în primul şi-n primul rând. Nu sunt eu deloc mare afaceristă, în sensul că nu mă văd nicicum ca „om de afaceri”, poate mai degrabă ca un manager – dar şi asta mi se pare mult spus…”

„De fapt, eu încerc să le promovez pe fetele din Satu Mare, încerc să promovez frumosul de la noi, încerc să fac o muncă de calitate pornind de aici, de la Satu Mare. Iar promovarea fetelor acum o fac numai şi numai pe plan internaţional pentru că în România nu se merită.”

„Da, am avut într-adevăr şi succese mai deosebite. Avem o fată frumoasă – Cristina Lazăr – care a devenit model internaţional . În prezent, ea este căsătorită în Grecia şi este tânără mămică. Tot noi am promovat-o şi pe Oana Ţimerman, care este acum model internaţional, în urmă cu o săptămână a sosit din China şi urmează să plece la Paris, apoi în Taiwan – practic, deja tot acest an îi este „programat”.
Mai sunt două fete ale agenţiei noastre care sunt în prezent „pe picior de plecare”: Silvia Lung, care va pleca în străinătate în luna octombrie după ce i se va scoate aparatul dentar şi, la anul, Carina Hendea. La Carina problema este că nu a împlinit încă vârsta de 15 ani, de aceea va putea pleca doar la anul…”

„Eu lucrez cu o agenţie din Bucureşti – „Mandarina Models” se numeşte – şi pot să vă spun că este singura agenţie din România care este sinceră, corectă şi care face treabă într-adevăr deosebită. Din punctul meu de vedere, această agenţie este prima în topul agenţiilor de profil din România şi datorită faptului că lucreaza cu cele mai puternice şi mai renumite agenţii din lume, de la „NEXT” la „WOMAN”, de exemplu.”

Perspective ?… Abia acum încep să privesc tot ceea ce fac şi ca pe o posibilă afacere, mai exact cam de vreo doi ani încoace, după cum v-am spus. Pentru că din experienţa mea proprie pot să vă spun că dacă nu ai bani esti tratat ca un „nimeni”. Adică, în cazul meu concret este vorba despre faptul că este foarte greu dacă nu pot să le ajut pe fete din punct de vedere financiar, mai ales când ele sunt abia la început – pentru că nu toate provin din familii în care părinţii să aibă posibilităţi financiare şi atunci eu trebuie să intervin în acest sens. Şi este greu să reuşeşti să le lansezi în aşa fel încât ulterior să reuşească ele, la rândul lor, să câştige şi ele din punct de vedere financiar.”

„Trebuie să spun că eu continuu să învăţ să lucrez în acest domeniu, iar Bogdan Podoleanu de la agenţia „Mandarina Models” mi-a mai deschis puţin ochii asupra domeniului în care eu, totuşi, lucram de câţiva ani. El mi-a schimbat puţin viziunea asupra a ceea ce făceam eu şi m-a încurajat să fac tot mai bine. Astfel că nu pot să am decât cuvinte de laudă la adresa lui pentru că m-a învăţat multe şi mâ învaţă şi acum. Noi suntem singura agenţie din România cu care colaborează.”

„Ce calităţi trebuie să aibă o fată pentru a reuşi în acest domeniu ? Sigur nu ajunge să fie frumoasă, aşa cum se crede. Criteriile de selecţie nu le punem noi, cei de aici. În industria asta a modelling-ului şi a modei există nişte standarde foarte clare care trebuie obligatoriu respectate dacă o fată vrea să fie practice această meserie de model. Există fete frumoase cărora nu le corespunde înălţimea sau conformaţia generală a corpului sau faţa. Pentru că există criterii care trebuie îndeplinite împreună, cumulativ.”

„De exemplu, înălţimea minimă pentru a putea lucra cu succes în străinătate este 1,74. Dar la 1,74 vorbim de fete mici. Pentru a avea o posibilitate să ajungă pe podiumuri renumite şi cu nume mari din domeniul modei trebuie să aibă înălţimea de cel puţin 1,76. Dar nu trebuie să fie nici foarte înaltă: dacă are 1,82 este deja considerată prea înaltă. După cum vedeţi, chiar există nişte criterii foarte dure ! În plus, cum spuneam, contează foarte mult şi dimensiunile, actualmente considerându-se că fata trebuie să fie slabă – asta nu a ieşit încă din modă. Şi e bine să se ştie că nu agenţiile pretind aceste  criterii, ci designerii de modă: ei au aceste cerinţe exacte, lor le place să fie aşa, ei dau tendinţele, ei decid…”

„Momentan, la agenţia „GABY’S MODELS” sunt pregătite 30 de fete, dintre care sunt 22 de fete care au înălţimea de peste 1,74 – celelalte sunt mai mici, au o înălţime de sub 1,70. Dar, în schimb, îmi plac foarte mult feţele lor – fiecare dintre ele are o faţă foarte frumoasă, „comercială” dacă vreţi să folosiţi expresia asta. Pentru că şi faţa contează foarte mult, degeaba ai înălţimea şi dimensiunile corpului corespunzătoare dacă faţa nu te ajută. Faţa trebuie să fie simetrică, să tindă spre o anumită expresivitate, cu pomeţii uşor proeminenţi. După cum vedeţi, sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le vezi la un model sau la un viitor model. Însă trebuie să mai spun şi faptul că viaţa de model nu este deloc uşoară, aşa cum pare la o primă vedere mai superficială. Dar este frumos să promovezi întotdeauna frumosul.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.