Cum consumăm fructele și legumele: cu sau fără coajă?

Fructele și legumele sunt principalele recomandări ale medicilor pentru o viață sănătoasă, fie că ținem sau nu cure de slăbire.

Foarte important să fie proaspete și de sezon, fructele și legumele sunt alimente bogate în proprietăți benefice pentru organismul nostru.

Cercetările științifice au relevat prezența unui număr mare de substanțe fitochimice biologic active, precum flavonoidele și polifenolii (care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene), în toate părțile plantelor precum tulpini, scoarță, tulpini, flori, fructe, frunze, rădăcini, latex, coji, semințe, coji și păstăi de fructe.

De altfel, unele studii efectuate special pe cojile de fructe și semințele au arătat că acestea posedă importante proprietăți antimicrobiene, antitumorale, antioxidante și hepatoprotectoare.

De pildă, coaja de măr este foarte bogată în antioxidanți, inclusiv quercetina care ajută la contracararea multor probleme, precum bolile degenerative sau respiratorii.

În acest sens, specialistii au aratat că merele necojite conțin cu 15% mai multă vitamina C.

De asemenea, coaja de mandarină este un adevărat antiinflamator natural fiind bogată în vitamine (în special C și P), fibre, uleiuri esențiale și aminoacizi.

Dar coaja sa se laudă și cu proprietăți antibacteriene, dezinfectante și antiglicemice și, conținând o cantitate mare de D-limonen (o moleculă chirală prezentă și în învelișul exterior al altor citrice), este considerată un puternic antioxidant, anti-anxietate și previne debutul unor tipuri de cancer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.