Legătura lui Jules Verne cu România. Povestiri, mituri și povești de dragoste

Cinci din cele 65 de romane ale scriitorului francez fac referire şi la ţara noastră. Sunt personaje, locuri şi întâmplări inedite care au pus România pe harta explorărilor lui Jules Verne.

Scriitorul francez călătoreşte, prin intermediul cartilor sale, de pe malurile Dunării şi ale Mării Negre, până în Deltă şi, mai departe, în Carpaţi.

Iată romanele lui Jules Verne în care face referire la Romania: „Keraban încăpățânatul” – Dobrogea, Marea Neagră; „Mathias Sandorf” – castel în Transilvania; „Claudius Bombarnac” – personaje de origine română; „Castelul din Carpați” – Cetatea Colţ, Ţara Haţegului și „Pilotul de pe Dunăre” – Porţile de Fier, Delta Dunării.

Jules Verne a fost tradus în limba romana încă din anul 1897, mai întâi în reviste. În acelaşi an, la Sibiu, editura „Cugetarea” a publicat prima traducere în limba română a romanului „Castelul din Carpaţi”.

Cât din conţinutul său este realitate şi cât este ficţiune ? În volumul „Pe urmele lui Jules Verne în România”, apărut în anul 1980, autorul Simion Săveanu a lansat o ipoteză inedită: între anii 1882 şi 1884, Jules Verne ar fi trăit o poveste de dragoste cu Luiza Teutsch, o contesă din localitatea Homorod, judeţul Braşov.

Nu s-a confirmat, este doar o ipoteză, o legendă. Totuşi, s-a vehiculat ipoteza unei aventuri, ba chiar a unui copil. Dar nu avem nicio certitudine şi nicio dovadă în acest sens. Pe de altă parte, câteva dintre obiectele care i-au aparţinut lui Jules Verne au fost găsite în România. Deci o legătură există de vreme ce tânăra (n.r. – Luiza Teutsch) a venit la Amiens cu părinţii săi, l-a cunoscut pe Jules Verne, s-au întâlnit, asta este sigur. Dar, de aici şi până la o poveste de dragoste, nu ştim nimic sigur. Dar, în orice caz, în romanele a căror acţiune se întâmplă în România, există mereu şi o poveste de iubire, fie reală, fie doar fictivă”, povestește pentru Digicult, Jean Yves Paumier, secretar-adjunct al Societăţii „Jules Verne” din Franţa.

Paumier susţine că presupusa poveste de dragoste dintre romancierul francez şi contesa din Ardeal nu este reală. Crede, însă, că Luiza Teutsch l-ar fi inspirat pe Jules Verne într-un alt roman de-al său, Claudius Bombarnac.

Se mai vorbeşte de o femeie, Luiza, de origine română, Luiza Teutsch pe numele său de fată, care a venit la Amiens împreună cu părinţii. Avea atunci 18 ani şi era o cântăreaţă foarte bună. Despre ea s-a spus că ar semăna cu eroina romanului „Claudius Bombarnac”, domnişoara Klork”, afirmă Jean Yves Paumier.

Povestea misteriosului castel din Transilvania ar fi reprezentat o sursă de inspiraţie şi pentru alţi scriitori străini. Locuitorii din zonă nu ştiu, însă, mare lucru despre „Castelul din Carpaţi” al lui Jules Verne deşi la faţa locului există un panou informativ.

Pentru mulţi români, romanele lui Jules Verne înseamnă cărţile copilăriei, cele care i-au format ca oameni, dar şi cele care le-au cultivat dragostea pentru lectură. Nu ştim dacă Jules Verne a fost sau nu îndrăgostit de o contesă din Carpaţi. Legendele merg mai departe.

Cert este că, cel puţin în romanele sale, Jules Verne a fost îndrăgostit de România, cea pe care a descris-o atât de pitoresc în romanul „Castelul din Carpaţi”, din Ţara Haţegului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.