Cateva curiozitati din lumea plantelor

Flora este fermecatoare pentru fiecare detaliu care o defineste, pentru faptul ca ne ofera oxigen tuturor in mod egal si neconditionat, pentru faptul ca ne hraneste, pentru miliardele de modele pe care le contine, pentru varietatile cromatice si felul in care impleteste culori si forme in mod armonios si imprevizibil.

Cunoastem totul si nu cunoastem nimic. Totusi, cultura generala ne-o putem imbogati zilnic, pic cu pic. Astazi, de exemplu, va propunem sa va aruncati privirea peste cateva curiozitati despre plante de tot felul.

1. In Africa de Nord traieste un copac denumit si copacul necuratului. Acesta are un mare procent de fosfor sub scoarta care-l face sa lumineze. Noaptea poti chiar sa si citesti la lumina acestuia.

2. Cea mai inalta specie de copaci din lume este eucaliptul. Acesta mai este cunoscut si sub numele de copacul fara umbra sau copacul care transpira foarte mult. Acesta poate atinge aproximativ 150 m.

3. Arborele-butoi si-a primit denumirea datorita formei pe care o are trunchiul sau. In acesta se acumuleaza apa pentru zilele secetoase, lucru necesar pentru el deoarece se intalneste in zonele desertice.

4. Arborele Taxus bacata este o gimnosperma veninoasa. 50 mg din aceasta plata sunt suficiente pentru a omora un om (cu exceptia fructelor, care nu sunt veninoase).

5. Planta care creste cel mai repede este bambusul. Intr-o ora tulpina unui bambus poate creste cu 2-3 cm, iar in 5 saptamani poate ajunge la o inaltime de aproximativ 20 cm. Tot bambusul infloreste abia dupa 100 de ani.

6. Mimosa pudica, denumita si planta rusinoasa isi inchide frunzele atunci cand este atinsa cu degetul.

7. Trandafirul nu este folosit doar in parfumerie ci si in medicina. Acesta are efecte astringente si racoritoare care diminueaza durerile de cap.

8. Planta cu cea mai mare floare este Rafflesia arnoldi. Aceasta creste in insulele Filipine. Floarea ei are circumferinta de 3 m si poate atinge greutatea de 10 kg. Bobocul acestei flori este de aproape trei ori mai mare decat o capatana de varza.

9. Amorphophallus titanum este cea mai inalta floare din lume. Ea are 2,5 m inaltime si 1 m in diametru. Poate cantari peste 75 kg.

10. Exista in Peru, o specie de cactusi care se pot deplasa. Acestia nu au radacini ci au doar niste excrescente care sunt acoperite cu tepi. Cand vantul bate puternic, acest cactus se deplaseaza pe distante foarte mari, luandu-si hrana si apa din aer.

11. In locul in care sunt plantate azalee nu mai cresc alte plante, deoarece acestea produc un fel de ciuperca care otraveste solul.

12. Frunzele cele mai mari sunt ale palmierului rafie. Frunzele arborelui pot ajunge la aproximativ 22 m lungime si 12 m latime si pot adaposti pana la 10 oameni.

13. Cele mai adanci radacini din lumea plantelor le are o specie de salcam raspandita in Africa de Sud. In anul 1948 a fost descoperit un exemplar al carui radacini patrundeau in pamant pana la adancimea de 45,7 metri.

14. Cel mai mare rododendron este cel din specia Rhododendron arboreum. In Nepal, un astfel de exemplar a atins inaltimea record de 18,3 metri.

15. Stiati ca … in secolul XVII, in Olanda, bulbii de lalele, importati din Turcia, erau mai valorosi decat aurul ? Este vorba despre un curent numit “tulipomania” sau “nebunia lalelelor” care a dus la o criza economica in Tarile de Jos.

16. Stiati ca… un trandafir alb asezat intr-un vas cu apa colorata isi va insusi culoarea apei? Apa va fi absorbita de tulpina si transmisa, mai departe, petalelor.

17. Stiati ca… floarea-soarelui, desi arata ca o singura floare mare, este, de fapt, o inflorescenta? O floare de floarea-soarelui cuprinde sute de flori micute care, la maturitate, se vor usca si vor cadea, lasand loc semintelor de floarea-soarelui sa apara.

18. Stiati ca… unele plante produc toxine ce ucid celelalte flori din jurul lor? Floarea-soarelui este o astfel de planta.

19. Stiati ca… in Malta, crizantemele sunt asociate cu inmormantarile? Indiferent de culoare, acestea sunt considerate flori aducatoare de ghinion.

20. Stiati ca… exista un Festival al Crizantemei? Acesta are loc in fiecare an, pe data de 9 septembrie, in Japonia. Aceasta floare este reprezentata si pe steagul Japoniei si pe armele traditionale ale statului.

21. Stiati ca… timp de sute de ani, angelica a fost folosita ca planta medicinala? Angelica, floare ce inlatura spiritele rele, a fost folosita in Europa pentru a crea leacuri pentru tot felul de afectiuni, de la indigestie la ciuma bubonica.

22. Stiati ca… unele flori sunt comestibile? Din florile de salcam si petalele unui anumit soi de trandafir se face dulceata, flori ca violetele si panselutele pot fi caramelizate, iar florile de pepene galben si florile de bostan pot fi servite dupa ce au fost prajite (flori pane). Atentie! Nu toate florile sunt comestibile.

23. Stiati ca… orhideea era considerata simbol al virilitatii? In Grecia Antica, florile de orhidee erau considerate simboluri ale barbatiei, probabil printr-o analogie biologica (In greaca antica, „Orchid” inseamna „testicul”). Tot inteleptii greci considerau ca florile de orhidee puteau imbunatati fertilitatea masculina, insa trebuia ca barbatii sa manance aceste flori.

24. Stiati ca… orhideea era, in cultura azteca, o planta medicinala? Chinezii si aztecii deopotriva foloseau florile de orhidee ca remedii naturiste pentru diferite afectiuni.

25. Stiati ca… irisul este floarea reprezentativa a zeitei curcubeului? In Grecia Antica, Iris era zeita curcubeului. Alte flori ce si-au luat numele din mitologia greaca sunt si pelinul („Artemisia”) si aliorul („Asclepias”).
26. Stiati ca… trandafirii fac parte din familia perilor, a merilor, a ciresilor, a prunilor, a caisilor si a piersicilor? Nu este, deci, de mirare ca unele specii de trandafiri au petale comestibile.

27. Stiati ca… floarea de nufar de balta se ofileste de indata ce a fost rupta? Tulpina nuferilor albi poate atinge, insa, 4-5 metri lungime.

28. Stiati ca… mirosul florii de cactus american se raspandeste pe o raza de 1 km? Cactusul american este cea mai parfumata floare cunoscuta pana la acest moment.

29. Stiati ca… din ghiocei se fac somnifere? Bine, treburile stau de fapt cam asa: galanthamina, substanta ce se extrage din ghiocei, din narcise si dintr-un anumit soi de crin (Lycoris radiata), are proprietati de somnifere si se utilizeaza in tratarea afectiunii Alzheimer.

30. Stiati ca… magnolia este veche de 25.000 de ani? Fiind una dintre cele mai vechi specii de flori, aceasta exista chiar si pe vremea dinozaurilor.

31. Stiati ca… exista aproximativ 25.000 de specii de orhidee? Multe dintre plantele cunoscute sub alt nume fac parte din familia orhindeei – una dintre acestea este narcisa.

32. Stiati ca… exista peste 250.000 de specii de plante care infloresc?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.