S-a adoptat! Părinții pot sta acasă cu copiii când sunt închise școlile

Părinții au dreptul la zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii pe toată perioada în care școlile sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus.

Parlamentul a adoptat joi, 12 Martie, proiectul de lege inițiat de PSD, prin care părinții care au copii cu vârsta de până în 12 ani, precum și cei care au copii cu dizabilități cu vârsta sub 18 ani, vor beneficia de zile libere plătite, în toate cazurile în care școlile se închid temporar.

Costurile vor fi suportate integral de statul român din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006.

Potrivit Stiripesurse.ro, părinții care stau acasă cu copiii, în aceste situații, vor primi 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Cum salariul mediu brut este 5.429 lei, înseamnă că părinții care stau acasă cu școlarii în criza de coronavirus pot primi lunar maxim 4.071 de lei.

Legea merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis și trebuie publicată în Monitorul Oficial.

“Sperăm că și președintele Iohannis va considera această lege o prioritate pentru părinți și angajatori deopotrivă și va promulga legea cât mai rapid, pentru a-și putea produce efectele imediat!” Scrie Partidul Social Democrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.