A fost închis oficial focarul de pestă porcină din ferma de la Săcășeni

În data de 20.11.2019, DSVSA Satu – Mare a declarat stins singurul focar de Pestă Porcină Africană, care a afectat ferma MAST VET  din localitatea Săcășeni. De la începutul anului în județul Satu -Mare și până în prezent, au fost stinse 54 focare de boală în 20 localități, în care au murit sau au fost uciși un număr de 438 capete suine domestice. Din cei 155 de mistreți găsiți morți în 17 Fonduri de Vânătoare – un număr de 117 capete au fost pozitivi, iar din cei 1752 mistreți împușcați în 45 Fonduri de Vânătoare, un număr de 44 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor de laborator. La această oră în județul Satu -Mare, există 1 singur focar Pestă Porcină Africană, la porcul domestic – într-o exploatație non profesională din localitatea Bolda și 2 cazuri pozitive în mediu silvatic, – 1 la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 39 Petrești și – 1 la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 24 Beltiug, probele recoltate au fost confirmate la IDSA București prin Laboratorul Național de Referință.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.
– În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mișcare a suinelor, atât în localitate cât și între localități.
– Se vor aplica și respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Acestea fiind reprezentate de, împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.
– Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
– Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
– Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.
– Se vor aplica măsuri de igienă/ biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;
– Toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și DSVSA -ul Satu – Mare.
– Crescătorii de porci trebuie să știe că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.
– Principala sursă incriminată în transmiterea PPA o reprezintă mediul silvatic reprezentat de mistreți, care cel mai adesea vin în contact direct cu suinele domestice crescute la stâne, cantoane silvice și exploatații non profesionale aflate la liziera pădurilor.
– DSVSA Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
– În același timp cetățenii județului Satu Mare sunt rugați să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu suine vii / purcei, sau produse alimentare, efectuate cu și din autovehicule indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.
Pentru orice fel de sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, sunteți rugați să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.