1.214 incendii de pădure în 5 ani. Avertismentul de acum al ROMSILVA

Având în vedere fenomenele meteorologice specifice sezonului estival, caracterizate prin temperaturi ridicate și apariția secetei care conduce la uscarea vegetației ierboase, sunt create premisele producerii și extinderii incendiilor de pădure.

În această perioadă, proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile obișnuiesc să își igienizeze zonele agricole prin incendierea miriștilor, dar se constată și o intensificare a turismului și a drumețiilor în natură, crescând astfel riscurile producerii unor incendii care se pot extinde rapid și la păduri.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva intensifică acțiunile specifice prin aplicarea de măsuri cu rolul de a preveni declanșarea incendiilor în suprafețele cu pădure, dar și de intervenție in cazul izbucnirii unui incendiu de pădure.

Romsilva colaborează permanent cu Inspectoratul Național pentru Situații de Urgentă precum și cu Garda Națională de Mediu, autorități care au responsabilități în aplicarea prevederilor legale de prevenire și de stingere a incendiilor.

Din analizele efectuate de specialiștii Romsilva reiese că, în ultimii cinci ani, cele mai multe incendii de pădure, au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat în terenurile agricole, pășunile, fânețe și miriști situate lângă păduri.

Astfel, începând cu anul 2014 și până în prezent s-au înregistrat 1.234 de incendii în pădurile  administrate de Romsilva, iar din acestea, 956 au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat, 24 au fost declanșate de factori naturali, precum trăsnetele, iar  4 incendii au fost provocate intenționat.

Aceste incendii au cuprins peste  6.930 ha pădure, din care cea mai mare suprafață a acestora, respectiv 6.150  ha pădure, a fost  afectată  litiera (așa numitele  incendii de litieră).

Suprafețele afectate în anii trecuți de incendii de pădure s-au refăcut în totalitate prin munca silvicultorilor.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice altor proprietari pentru aproximativ 1,10 milioane de hectare de fond forestier proprietate  privată.

Cele mai recente incendii de pădure din județul Satu Mare au avut loc în 21 septembrie 2018 (la Bârsău), respectiv în 2 aprilie 2019 (la aproximativ 9 kilometri de Negrești Oaș, în zona împădurită).

sursa: RNP-Romsilva

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.