Periculoasele infiltrații de apă în digul Turului au fost stopate. Riscul de inundații persistă

 

Precipitațiile abundente înregistrate, începând cu data de 20 mai 2019, au determinat creşteri importante ale nivelurilor cursurilor de apă din județul Satu Mare.

În urma verificării de astăzi, s-au depistat infiltrații la subtraversarea digului de pe malul stâng al râului Tur, în zona localității Adrian. Zece angajați ai SGA Satu Mare și personal SVSU Livada au intervenit pentru stoparea fenomenului cu un buldoexcavator, două autoutilitare, saci cu nisip și folie polietilenă.

Din fericire, în urmă cu aproximativ o oră s-a reușit stoparea tuturor infiltrațiilor produse pe rîul Tur, înlăturându-se astfel orice pericol iminent de inundații în zona satului Adrian (care este o componentă a localității Livada din județul Satu Mare).

De la declanșarea codurilor hidrologice, specialiștii SGA Satu Mare monitorizează în permanență cursurile de apă. În ultimele zile, aceștia au intervenit pentru degajarea albiilor și pentru asigurarea secțiunilor de scurgere pe râul Tur, sectorul amonte de acumularea Călineşti-Oas, în zona podului rutier de pe drumul judeţean și pe râul Tarna Mare, în localitatea Bocicău.

În momentul actual, se înregistrează depășirea cotelor de inundație pe râul Tur, pe sectorul situat în aval de acumularea Călinești-Oaș și pe râul Crasna, în localitatea Domănești. De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Valea Rea, în localitatea Huta Certeze, pe râul Tur, în localitatea Negrești-Oaș și pe râul Crasna, în localitatea Berveni.

sursa: comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.