Senzațional ! Bucăți dintr-o corabie scandinavă descoperite în apropiere de Tarna Mare (Foto)

Două obiecte masive din bronz, descoperite la Kriva, localitate ucraineană situată în apropiere de Tarna Mare, naște discuții vehemente în rândul arheologilor. Utilizarea acestor obiecte a fost mult timp nedescifrată, însă recent, arheologul germano-american louis Nebelsick (membru al șantierului arheologic Lăpuș – Maramureș) a demonstrat că aceste obiecte sunt părți ale unor corăbii utilizate în zona Mării Baltice.

“Analizele metalografice recente vin să reinterpreteze modelul rutelor de circulație a chihlimbarului, material scump ce era importat în Orient, din zona Mării Baltice. Astfel ruta de circulație carpato-balcanică, considerată până acum ca fiind o rută secundară, câștigă mult în evidență prin faptul că se evidențiază că aceasta nu este doar calea de circulație a unor obiecte și a unor elemenete de civilizație, ci o cale comercială pe care circulă metalele, după cum se va vedea împreună cu alte materii prime. Un element nou în această dezbatere este reprezentat de descoperirea recentă a provenienței pentru două dintre obiectele din ofranda de la Kriva, localitate ucrainiană situată pe versantul nordic al Munților Oaș și pe malul stâng al Tisei. În cadrul unei ofrande de tip Apa (topoare cu disc și brățări spiralice) existau două obiecte masive din bronz a căror utilizare a rămas mult timp nedescifrată”, scrie directorul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta, într-un studiu arheologic dedicat acestei descoperiri.

Arheologul Louis Nebelsick a evidențiat proveniența celor două obiecte.

“Recent arheologul germano-american Louis Nebelsick, membru al echipei de cercetare de la șantierul arheologc Lăpuș (Maramureș), a evidențiat că obiectele reprezintă părțile principale ale unor corăbii utilizate în zona Mării Baltice cât și în estul bazinului mediteranean. Este fără îndoială un elemet surprinzător care leagă nordul de sudul continentului. În zona spațiului carpatic au fost descoperite o serie de obiecte din nordul Europei, care jalonează direcția de circulație. Pe valea râului Oder, iar apoi prin Cehia și Slovacia de azi. Obiecte spectaculoase, sosite de la distanțe mari, au mai fost descoperite recent”, spune specialistul sătmărean.

Aceste două obiecte descoperite la câțiva kilometri de Tarna Mare nu sunt singurele sosite de la distanțe mari, în zona carpatică.

“Este cazul unor lingouri din cupru de factură egipteană (dar folosite în întregul bazin est-mediteranean), lingouri a căror exemplare au fost descoperite recent în Transilvania și în bazinul mijlociu al Dunării. Descoperirea pe o navă preistorică scufundată în dreptul coastelor Turciei, împreună cu încătura de lingouri egiptene, a unui topor sceptu din spațiul carpatic, închide cercul unor descoperiri recente care atestă că oamenii preistorici din spațiul carpatic erau puternic conectați la marile curente de civilizație”, scrie Marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.