Un pictor de origine satmareana, premiat la New York. Laureat pentru excelenta in arta (Foto)

Fundatia Alexandrion a carui presedinte si fondator este Nawaf Salame a decernat pentru prima data Premiile Internationale “Constantin Brancoveanu” in Statele Unite. Ceremonia a avut loc la 29 noiembrie, in cadrul unei gale inaugurale organizate chiar in interiorul celebrei New York Library. Printre laureati se afla si un pictor de origine satmareana, Alexandru Darida. 

Premiile “Constantin Brancoveanu” care sunt un simbol al elitei culturale romane au fost oferite unor personalitati marcante internationale dupa o selectie foarte atenta. Presedintele juriului a fost academicianul Dan Berindei iar vicepresedinte prof. univ. dr. Andrei Marga.

Premiile internationale “Constantin Brancoveanu” fac parte din 10 categorii distincte dupa cum urmeaza:

-pentru Arta: Alexandru Darida si Tsiaras Filippos;

-arhitectura: Mihai Radu;

-literatura: Doina Uricariu;

-stiinta: Dr. Ruxandra Vidu;

-medicina: Dr. Sauhel Najjar;

-jurnalism: Antonis H. Diamataris;

-film: Maria Tzompanaki;

-foto reportaje: Michael Caroll;

-politica si diplomatie au fost oferite senatorului american Michael N. Giannaris si Excelentei sale Hans Klemm Ambasadoral SUA la Bucuresti.

“Daca Italia se poate mindrii cu Familia Medici care a avut o putere politica, economica, dar care au fost cunoscuti si ca protectori ai culturii si a artelor, Romania are familia Constantin Brancoveanu care in mod similar a detinut forta politica dar a adus un aport substantial la dezvoltarea culturii romanilor. Spiritul inaintasului nostru este transmis prin munca neobosita a Fundatiei Alexandrion”, a declarat Alexandru Darida.

“Dedic acest premiu tuturor artistilor care prin truda lor si modul unic de exprimare a artei lor doresc sa creeze o lume mai buna. Arta are capacitatea sa uneasca oameni de pe diverse continente, din culturi diferite. Arta are un limbaj universal”,a mai subliniat artistul de origine satmareana.

Maestrului Alexandru Darida i s-a oferit acest premiu pentru excelenta in arta si pentru contributia activitatii lui artistice de peste 40 de ani in lumea intreaga.

Născut la Satu Mare, Alexandru Darida a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti în 1978. În 1985 artistul a plecat în Italia, unde a urmat cursurile Academiei „Benedetti” din Roma, iar doi ani mai târziu (1987) Darida a emigrat în SUA, stabilindu-se la Chicago, unde şi-a continuat studiile la „American Academy of Art”, fiind marcat de arta profesorului Irving Shapiro.

Alexandru Darida a primit numeroase premii printre care: Premiul Internaţional pentru Pictură „Formello” – Roma; Premiul de Excelenţă la expoziţia de miniaturi multimedia din România; Premiul de Excelenţă al oraşului Chicago, etc.

Lucrările artistului se află în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum: Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sydney, Australai), Smithsonian Museum (Washington DC), Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.

În prezent, artistul de origine sătmăreană este stabilit la Chicago, unde are atât propriul atelier cât şi o galerie de artă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.