Serinus vrea să foreze o nouă sondă la Moftin. Care sunt costurile incendiului

Cheltuielile de capital în România ale companiei poloneze de petrol și gaze Serinus Energy, care are în concesiune perimetrul de explorare de gaze naturale Satu Mare, au crescut de 5 ori anul trecut, la 8,5 milioane dolari, de la 1,7 milioane dolari în 2016.

„Compania se concentrează pe România, văzută ca un motor de creștere în următorii ani”, spun reprezentanții Serinus.

Incendiul care a avut loc la o sondă de gaze (Moftinu 1001) operată de Serinus în zona localității Moftinu Mare a costat compania poloneză 4 milioane de dolari.
Moftinu 1001 a fost readusă sub control pe 6 ianuarie 2018, însă Serinus a fost nevoită să abandoneze sonda. Compania afirmă că cererea de despăgubire de la asigurător este în curs și acoperă inclusiv costurile de inlocuire a sondei cu o alta.

„Impactul incidentului este reprezentat de întârzierea construcției facilității de gaze, producția fiind estimată să înceapă la finele trimestrului al doilea din 2018. Compania a inițiat proiectarea unei sonde de înlocuire, Moftinu 1007, situată la circa 300 de metri față de Moftinu 1001″, adaugă reprezentanții companiei.

Perimetrul operat de Serinus în Satu Mare are o suprafață de 2.949 kilometri pătrați. Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftin, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României. Compania are în plan forarea a alte 3 sonde: Moftinu 1007 (care va înlocui sonda compromisă în incendiu), Moftinu 1003 și Moftinu 1004.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.